Unul dintre cei mai duri critici ai regimului de la Beijing, mort în condiţii suspecte. Avea 49 de ani şi era un militant foarte activ

Li Boguang, un cunoscut avocat şi militant pentru drepturile omului din China continentală, a murit luni, la Spitalul Militar din nanjing, însă o parte a ziarelor din Taiwan şi Hong Kong scriu că moartea sa este suspectă şi ridică mari semne de întrebare.

RomaniaTV.net
26 feb. 2018, 19:19
Unul dintre cei mai duri critici ai regimului de la Beijing, mort în condiţii suspecte. Avea 49 de ani şi era un militant foarte activ

Oficial, moartea lui Li Boguang a fost cauzată de afecţiuni hepatice, dar Fu Xiqiu, pastor și președinte al Asociației „Aid China”, a spus că Li Baoguang nu a băut şi nu avea un istoric de boală hepatică. mai mult, el susţine că în urmă cu două-trei săptămâni Li era perfect sănătos, declarându-se şocat de moartea bruscă a acestuia. Fu Xiuqiu a mai spus că, la fel ca în cazul morţii câștigătorului premiului Nobel pentru Pace, Liu Xiaobo, autoritățile ar trebui să își asume întreaga responsabilitate pentru moartea lui Li Baguang.

Avocat în cadrul firmei Beijing Gongxin, Li Boguang le-a acordat asistenţă jurudică ţăranilor persecutaţi şi i-a ajutat să obţină indemnizaţii în contul terenurilor agricole confiscate. El a fost arestat în urma implicării în manifestaţia de la Tangshan, când peste 11.000 de ţărani au protestat în provincia Hebei.

Pe 29 iunie 2008, Li Boguang şi alţi şapte militanţi pentru drepturile omului aveau prevăzută o întâlnire cu o delegaţie a Congresului american, însă funcţionarii le la Beijing i-au sechestrat într-o casă de la periferia Capitalei, şi nu i-au eliberat până americanii nu au părăsit China.

De asemenea, a dus o intensă luptă pentru libertatea religioasă şi s-a întâlnit de trei ori la Casa Albă cu preşedintele George W. Bush.