Unul dintre cele mai vechi computere din lume, „readus la viaţă” într-un grajd FOTO

Unul dintre cele mai vechi computere din lume a fost "readus la viaţă" de doi oameni de ştiinţă într-un grajd al unui ferme.

RomaniaTV.net
19 oct. 2012, 14:15
Unul dintre cele mai vechi computere din lume, „readus la viaţă” într-un grajd FOTO

Rod Thomas şi Roger Holmes au lucrat timp de 9 ani într-un grajd al unei ferme din Kent pentru a face din nou calculatorul „Flossie” să funcţioneze.

Devenit funcţionabil în 1962, „Flossie” a apărut în filmul „The Man with the Golden Gun”, din seria „James Bond” (1974), cu Roger Moore în rolul principal, şi în alte seriale şi filme.

Realizarea calculatorului a costat 250.000 de lire sterline în 1962, ceea ce ar echivala cu 4.2 milioane de lire sterline astăzi.

În cei nouă ani de lucru, Thomas şi Holmes au rezolvat aproape 1.000 de probleme ale calculatorului. Cei doi au lucrat 2.500 de ore pentru a-i da din nou „viaţă” lui „Flossie”.

Toate datele computerului ar putea fi stocate acum pe o treime dintr-un CD.

„Tehnologiile din acest calculator trebuie să fie păstrate din motive arheologice. Este important ca acestea să fie disponibile pentru generaţiile viitoare de britanici”, a declarat Roger Holmes (59 de ani). „Ştim că o treime dintr-un CD nu înseamnă mult, dar datele conţin anii de început ai industriei britanice de calculatoare”, a mai precizat acesta.

Roger Holmes susţine că încă nu s-a luat o decizie referitoare la locul în care va fi mutat calculatorul: „Suntem în discuţii momentan. Ar fi bine dacă ar fi dus la Muzeul de Ştiinţă sau la Bletchley Park”, a mai afirmat omul de ştiinţă. 

Cum arată computerul Flossie în prezent

Computerul Flossie a apărut într-unul din filmele James Bond