Unul dintre teroriştii care au decapitat un militar la Londra primise ofertă din partea MI5 VIDEO

MI5, serviciile secrete britanice, au vrut să-l recruteze pe unul dintre criminali cu doar 6 luni înainte de comiterea sângerosului atac, dar acesta i-a refuzat.

RomaniaTV.net
25 mai 2013, 08:11

Serviciile britanice de informaţii erau interesate de Michael Adebolajo, după ce teroristul petrecuse mai mult timp în Kenya.

„Mi-a spus că, iniţial, MI5 voiau să-l întrebe dacă cunoştea anumite persoane. Dar când le-a spus că nu-i cunoaşte pe acei indivizi, el mi-a spus, că l-au întrebat dacă ar vrea să lucreze pentru ei”, a povestit Abu Nusaybah,  unul dintre prietenii criminalului, informează BBC în ediţia online.

Adebolajo, criminalul de 28 de ani, ar fi suferit o traumă puternică ce i-a schimbat complet comportamentul, susţin apropiaţii săi. „Am fost la studii în Kenya, mi-a zis, iar când am ajuns acolo, într-un anumit sat, am fost arestaţi de trupele keniene şi duşi în închisoare. Acolo am fost interogaţi unul câte unul, iar când a venit rândul meu am refuzat să vorbesc cu ei. Mi-a zis că acolo e ca aici: spui nu am nimic de declarat şi nu accept să vorbesc cu voi“, a povestit Nusaybah. 

Prietenul criminalului a mai povestit că acesta se schimbase psihic după ce făcuse o călătorie în Kenya, unde a spus că fusese agresat psihic şi fizic. Nusaybah a povestit că Adebolajo a stat în închisoare şi că acolo poliţiştii kenyeni l-au bătut şi l-au agresat sexual. „Nu eşti în Marea Britanie şi dacă nu vorbeşti, o să îţi tăiem organele genitale”, i-ar fi spus poliţiştii. Adebolajo

Dezvăluirile făcute de amicul criminalului la televiziune nu au fost confirmate de MI5, dar la scurt timp după interviu, bărbatul a fost arestat pentru complicitate la crimă.

Marţi, doi bărbaţi au decapitat în plină stradă un militar britanic. Criminalii au fost arestaţi de poliţie după un schimb de focuri. Adebolajo, în vârstă de 28 de ani, un kenyan din Romford (sud-estul Londrei), era cunoscut de serviciile secrete britanice de acum 8 ani, mai scrie BBC.