UPB: Locurile la buget, ocupate. Doi tineri cu 10 pe linie şi cinci olimpici, admişi fără examen

Toate locurile la buget în Universitatea Politehnica Bucureşti au fost ocupate, printre cei admişi în anul I fiind doi tineri cu media 10 în învăţământul preuniveristar şi cinci olimpici internaţionali, toţi aceştia, dar şi şcolile de unde provin, fiind premiaţi în prima zi de cursuri din nou an.

RomaniaTV.net
01 oct. 2012, 14:42
UPB: Locurile la buget, ocupate. Doi tineri cu 10 pe linie şi cinci olimpici, admişi fără examen

La festivitatea de deschidere a anului universitar 2012-2013, rectorul Universităţii Politehnica Bucureşti (UPB), Mihnea Costoiu, i-a premiat, astfel, pe Dragoş Andrei Călinescu, de la Colegiul Naţional „Zinca Golescu” din Piteşti, şi pe Viorica Andreea Pătraşcu, de la Colegiul Naţional „Gheorghe Munteanu Murgoci” din Brăila, ambii cu 10 pe linie în preuniversitar şi admişi fără examen la Facultatea de automatică şi calculatoare.

Tot fără examen au fost admişi cinci olimpici internaţionali, care au fost, la rândul lor, premiaţi, alături de mai multe cadre didactice din universitate.

După festivitate, rectorul Mihnea Costoiu a precizat că la Politehnica, pentru acest an universitar, au fost ocupate toate locurile finanţate de la buget. „Avem cu 480 de studenţi mai mult decât locurile bugetate, fără cele de la doctorat. De asemenea, la licenţă, avem 4.900 de studenţi, toate locurile la buget fiind ocupate. Şi la master avem înscrişi 3.900 de candidaţi, deşi avem 3.500 locuri aprobate la buget”, a precizat Costoiu.

Rectorul UPB a enumerat câteva dintre noutăţile anului academic care a început luni, printre ele fiind un nou contract cu compania Renault, prin care 250 de studenţi vor fi angajaţi. Anul trecut, au foat angajaţi, imediat după licenţă, 130 de absolvenţi, iar 77, după master, potrivit lui Costoiu.

Cu acelaşi prilej, rectorul UB a vorbit despre intrarea în funcţiune a două noi laboratoare, printre care unul ce conţine o copie în miniatură a laserului care va fi la Institutul de la Măgurele. De asemenea, UPB are în funcţiune un microscop electronic prin transmisie de înaltă rezoluţie, cel mai puternic din sud-estul Europei. „Avem o cercetare, la Chimie, pentru nanomateriale necesare în industria farmaceutică, la porţelanurile dentare”, a mai spus Mihnea Costoiu.

Potrivit rectorului, UPB este autonomă din punct de vedere financaiar şi nu depinde de banii daţi de minister. „Dorim să menţinem această autonomie, pentru a putea da burse studenţilor. Pot spune că oferim burse de doctorat de 1.500 lei, din care jumătate sunt de la buget, iar restul, de la noi”, a spus Costoiu.