Uraganul Hermine loveşte Florida. Risc de inundaţii „potenţial mortale”

Uraganul Hermine a ajuns vineri dimineață în nord-vestul Floridei însoțit de vânturi violente și precipitații abundente care au provocat zeci de mii de întreruperi ale curentului și inundații "potențial mortale", relatează AFP.

02 sept. 2016, 12:44
Uraganul Hermine loveşte Florida. Risc de inundaţii „potenţial mortale”

Uraganul, primul care afectează Florida după 11 ani, a ajuns vineri la ora 01:30 (05:30 GMT) în apropiere de Saint Marks, în sudul capitalei Floridei, Tallahassee, cu vânturi de 130 km/h, a precizat Centrul american de supraveghere a uraganelor (NHC).

„Există un risc de inundații potențial mortale în următoarele 12 — 14 ore de-a lungul coastelor Golfului Mexic”, potrivit NHC. Uraganul se deplasează spre nord, nord-est cu 20 km/h. Aproximativ 70.000 de persoane au rămas fără curent la Tallahassee, capitala asupra căreia s-a abătut ploi violente. Locuitorii din zona litoralului Golfului Mexic au fost evacuați.

Joi, guvernatorul Floridei, Rick Scott, avertizase asupra unei intensificări a uraganului punând accentul pe o creștere a nivelului apelor care ar putea atinge pe alocuri 3,65 de metri, o amenințare „potențial mortală”, potrivit lui.

Sute de școli și de clădiri administrative au fost închise vineri. Starea de urgență a fost decretată în cel puțin 50 de comitate ale statului Florida pentru a permite o mai mare mobilizare a mijloacelor.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Jeff Davis, a precizat joi că sute de membri ai Gărzii naționale din Florida au fost deja mobilizați și că alți 6.000 au fost plasați în stare de alertă.