Uraganul Manuel a făcut cel puţin 80 de victime în Mexic. 58 de dispăruţi într-o alunecare de teren

Furtuna tropicală Manuel, care face ravagii în estul Pacificului, s-a transformat în uragan şi ameninţă Mexicul. Intemperiile au provocat moartea a cel puţin 80 de persoane începând de sâmbăta trecută, în timp ce alte 58 sunt date dispărute într-o alunecare de teren survenită miercuri în sudul ţării, relatează joi AFP.

19 sept. 2013, 07:58
Uraganul Manuel a făcut cel puţin 80 de victime în Mexic. 58 de dispăruţi într-o alunecare de teren

Centrul naţional american pentru uragane (NHC) a anunţat într-un buletin emis joi că partea de nord a uraganului Manuel se află în apropiere de coastele mexicane, informează Agerpres. Potrivit experţilor americani, uraganul se situează la circa 30 km sud-vest de Altata şi la 165 km sud-est de Los Mochis, două oraşe din Mexic.

Uraganul se deplasează însoţit de vânt puternic cu viteze de până la 115 km/oră şi se îndreaptă spre nord cu o viteză de 7 km/oră în medie. Potrivit NHC, ”este posibil să survină o uşoară întărire înainte ca uraganul să atingă uscatul”.

În timp ce autorităţile naţionale şi locale încearcă să degajeze şoselele blocate şi să ajute populaţia, previziunile indicau miercuri formarea unui nou ciclon pe coasta de est, iar uraganul Manuel căpăta intensitate în largul statului mexican Baja California, pe litoralul Pacificului.

La Acapulco, ale cărui căi terestre de acces sunt blocate cel puţin până vineri, problemele de aprovizionare au sporit haosul: mii de persoane au jefuit marţi un centru comercial inundat, scoţând din el alimente, televizoare sau frigidere.

Primarul oraşului, Luis Walton, a anunţat că au sosit întăriri ale armatei şi marinei şi a făcut apel la calm.

Circa 40.000 de turişti mexicani şi străini sunt blocaţi la Acapulco de Manuel. Circa 5.000 dintre ei au reuşit să părăsească oraşul graţie unui pod aerian, comercial şi militar, organizat marţi de către autorităţi. Avioanele sosesc încărcate cu alimente şi pleacă pline cu pasageri.

Acapulco, care nu mai este de ani de zile destinaţia favorită de vacanţă a starurilor de la Hollywood, a pierdut puţin din măreţia sa şi a devenit unul din oraşele cele mai afectate de violenţa narcotraficanţilor, dar el continuă să atragă turişti.