Urban: O eventuală demitere a lui Băsescu îi dă dreptul să candideze din nou

Senatorul independent Iulian Urban, afiliat grupului PDL, a declarat joi, la România TV, că o demitere prin referendum a preşedintelui Traian Băsescu  i-ar putea da dreptul să candideze din nou. Urban susţine că demiterea ar face ca al doilea mandat al preşedintelui să nu mai fie contabilizat, iar Băsescu să poată candida la prezidenţialele din toamnă.

RomaniaTV.net
05 iul. 2012, 14:17
Urban: O eventuală demitere a lui Băsescu îi dă dreptul să candideze din nou

Iulian Urban a apreciat că un mandat prezidenţial care nu a fost dus până la capăt nu mai intră sub incidenţa articolului 81 din Constituţie care prevede expres că o persoană poate deţine cel mult două mandate de preşedinte.

„Erau două mandate şi atât, dar şi în Constituţie, unde se reglementează durata şi modul de desfăşurare al unui preşedinte, se spune foarte clar că în situaţia în care mandatul nu este dus până la capăt, persoana în cauza mai are dreptul la un nou mandat”, a declarat Urban.

El a precizat totuşi că asta nu înseamnă automat că Băsescu va candida în toamnă, dar ar avea dreptul să candideze la un scrutin prezidenţial, indiferent de data la care se va desfăşura acesta.

Senatorul a spus că există deja un precedent în care judecătorii la Curtea Constituţională au primit un nou mandat pentru că primul nu era un mandat cu o durată deplină.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Ioan Oltean (PDL), nu a exclus varianta, dar a precizat că nu este luată în calcul din moment ce demiterea preşedintelui este, deocamdată, ipotetică. „Este prematură o asemenea discuţie. Deocamdată, Traian Băsescu este preşedintele României. Nu putem gândi aşa departe, noi sperăm într-un eşec al acestui demers”, a decarat Oltean pentru România TV.

USL intentionează să programeze referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu pentru data de 29 iulie, au declarat surse politice pentru HotNews.ro. USL a depus miercuri cererea de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu.