Urgia albă se dezlănțuie! La Suceava mașinile stau blocate din cauza zăpezii. Țara e împânzită de cod galben de viscol și ninsori

Administrația Națională de Meteorologie anunță că în weekend vor avea loc scăderi de temperatură însoțite de ploi, ninsori și viscol în diverse regiuni din țară.

18 nov. 2023, 11:51
Urgia albă se dezlănțuie! La Suceava mașinile stau blocate din cauza zăpezii. Țara e împânzită de cod galben de viscol și ninsori
Urgia albă se dezlănțuie! La Suceva mașinile stau blocate din cauza zăpezii. Țara e împânzită de cod galben de viscol și ninsori

România e împânzită de ninsori șî de cod galben de viscol! În județul Suceava mașinile au rămas blocate din cauza zăpezii. Numeroase autovehicule sunt în imposibilitatea de a se deplasa pe Drumul Național 17 în localitatea Păltinoasa din cauza stratului de zăpadă. Centrul Infotrafic a informat sâmbătă că carosabilul este acoperit de zăpadă și că ninge în continuare.

Citește și: Un val de aer polar aduce ninsori și viscol în România. Prognoza meteo 17 noiembrie

”Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că pe DN 17, între kilometrii 224 şi 230, localitatea Păltinoasa, judeţul Suceava, este zăpadă depusă pe carosabil, în zonă ninge şi mai multe autovehicule au rămas blocate pe acest tronson de drum”, a transmis, sâmbătă, Centrul Infotrafic.

Conform sursei menționate, s-au cerut utilaje pentru deszăpezire și distribuirea materialului antiderapant. Circulația rutieră este blocată pe ambele sensuri ale Drumului Național 17, iar o rută ocolitoare este disponibilă pe DN 2E. Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași a comunicat că în zona montană a județului Suceava, la Rădăuți și în zona Ghimeș (Bacău), ninge abundent, iar carosabilul este în mare parte umed, cu porțiuni de zăpadă împrăștiată într-un strat sub 1 cm.

„În restul judeţelor din regiunea de nord-est plouă slab, cu lapoviţă în Fălticeni şi Suceava, dar şi în zonele Potoci şi Piatra Neamţ (NT), la o temperatură a aerului în regiune cuprinsă între -2 şi +6°C . Pentru asigurarea circulaţiei pe drumurile naţionale, în acest moment se acţionează cu un efectiv de 54 de autoutilaje de dotate cu lamă şi răspânditor de material antiderapant”, a transmis DRDP Iaşi.

Sâmbătă, Administrația Națională de Meteorologie a emis o nouă avertizare de vreme severă, cod galben și portocaliu. Alertele acoperă riscul de viscol, ploi torențiale și vijelii în diverse județe din țară.

Conform informațiilor furnizate de ANM, începând de sâmbătă de la ora 10 și până duminică la ora 10, intră în vigoare o avertizare cod galben pentru precipitații, ninsori și creșteri ale vitezei vântului în jumătatea estică a țării și în zonele montane. În aceste regiuni, se anticipatează precipitații semnificative, local în cantități de 25…35 l/mp și izolat peste 50 l/mp. Acestea vor fi predominant sub formă de ninsoare în zonele montane, sud-estul Transilvaniei și în cea mai mare parte a Moldovei, unde se va forma un strat consistent de zăpadă, și sub formă mixtă în restul zonelor. Există riscul apariției condițiilor de polei.

Vântul va avea intensificări în sud-vest, est și sud-est, cu viteze cuprinse între 55…65 km/h. În zonele montane, se prognozează temporar viscol, iar rafalele de vânt vor depăși 60…80 km/h.

Începând de sâmbătă, de la ora 14 până duminică la ora 10, se prognozează intensificări susținute ale vântului, viscol și vizibilitate redusă sub 50 de metri în Carpații Meridionali și Carpații de Curbură. Meteorologii avertizează că se vor înregistra intensificări ale vântului cu rafale între 80 și 110 km/h, însoțite de ninsori și viscol, determinând o scădere semnificativă a vizibilității sub 50 de metri.

De asemenea, începând de sâmbătă de la ora 16 până duminică la ora 10, se anticipă intensificări ale vântului, precipitații mixte și abundente în sudul Moldovei, estul Munteniei, Dobrogea și bazinul vestic al Mării Negre. În aceste regiuni, meteorologii avertizează asupra intensificărilor susținute ale vântului, cu rafale în general de 85-90 km/h, și a cantităților locale de precipitații care vor depăși 40-60 l/mp. Se prognozează precipitații mixte, iar în a doua parte a nopții predominarea ninsorilor viscolite.

În bazinul vestic al Mării Negre, vântul va sufla puternic, cu rafale ce vor depăși 100 km/h.

Duminică, de la ora 10 până la ora 18, se preconizează intensificări ale vântului în sudul Moldovei, estul Munteniei și Dobrogea, cu rafale de 60-80 km/h. Pe litoral și în bazinul vestic al Mării Negre, se prognozează intensificări susținute ale vântului, cu rafale în general de 85-90 km/h.

Citește și: Iarna vine în România în weekend. Un ciclon va aduce ninsori, viscol și ger, dar și ploi în următoarele zile