Uriaş! Fraţii Dedeman se pregătesc să plătească 400 de milioane de euro pe asta! E cea mai mare tranzacţie imobiliară din istoria României! Uite ce clădiri vor cumpăra

Fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl, proprietarii lanţului de magazine de bricolaj Dedeman, sunt considerați favoriţi în cursa pentru achiziţionarea portofoliului de proprietăţi deţinute de investitorul austriac CA Immo în România. Tranzacţia s-ar ridica la peste 400 de milioane de euro, adică cea mai mare consemnată până în prezent pe piaţa imobiliară locală.

29 iul. 2022, 11:39
Uriaş! Fraţii Dedeman se pregătesc să plătească 400 de milioane de euro pe asta! E cea mai mare tranzacţie imobiliară din istoria României! Uite ce clădiri vor cumpăra
Proprietarii Dedeman vor achiziționa o fabrică de cărămizi în 2023

În cazul în care afacerea se va concretiza, fraţii Dedeman vor urca de pe locul cinci direct pe locul doi în clasamentul celor mai mari proprietari de spaţii pentru birouri din România, după Globalworth și depășind competitori precum AFI Europe, Immofinanz și Liviu Tudor, conform Profit.ro. Reprezentanţii companiei Dedeman nu au dorit să facă declaraţii cu privire la tranzacţie.

Investitorul austriac CA Immo a decis să iasă de pe piața imobiliară din România, care reprezintă 8% din portofoliul său global, evaluat la 5,1 miliarde de euro. Proprietăţile deţinute de compania austriacă sunt evaluate la 394,1 milioane de euro. Este vorba despre o suprafață închiriabilă de 164.557 de metri pătrați, care generează din chirii 29,4 milioane de euro pe an.

Tranzacţia ar putea deveni cea mai mare realizată vreodată pe piaţa imobiliară din România, după recordul atins la momentul vânzării portofoliului de birouri al NEPI Rockcastle către AFI Europe la un preț de peste 300 de milioane de euro.

CA Immo are 7 proiecte de birouri în București și anume: River Place, Opera Center 1 și 2, Europehouse, Bucharest Business Park, Orhideea Towers și Campus 6.1. Suprafața cumulată a acestor proiecte îi asigură investitorului austriac locul 4 în piață, după Immofinanz. Majoritatea clădirilor de birouri ale companiei sunt foarte vechi. Opera Center are 20 de ani, Europe House 17 ani, iar Băneasa Business Park 14 ani.

La începutul anului trecut, CA Immo s-a retras de pe piața din Slovacia, prin vânzarea a două clădiri de birouri.

Din al treilea trimestru al anului 2018, CA Immo are ca principal acționar investitorul american Starwood Capital, care are în proprietate circa 85.000 de locuințe în Statele Unite ale Americii. CA Immo a devenit un jucător redutabil pe piața românească în 2010, când a fuzionat cu rivalul său Europolis, într-o tranzacție de 272 de milioane de euro, ambele companii fiind prezente în România din 2003.

Citeşte şi: Frații milionari de la Dedeman dau un nou tun de sute de milioane pe piața din România! Intră în industria energiei cu un proiect de sfert de miliard de euro

Fraţii Dedeman îşi diversifică investiţiile, după succesul obţinut cu magazinele de bricolaj

Fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl au început să-şi diversifice investiţiile, după ce au reuşit să facă din Dedeman cea mai mare companie antreprenorială din România. Până în prezent acum, cele mai mari sume au fost direcţionate spre sectorul imobiliar.

Astfel, au plătit aproape 200 de milioane de euro pe complexul de birouri The Bridge, cea mai mare tranzacție din istoria pieței imobiliare românești, alte peste 120 de milioane de euro pe complexul The Office din Cluj-Napoca și 50 de milioane de euro pe complexul de birouri Dacia One din București. În plus, frații Pavăl au încheiat un parteneriat cu omul de afaceri Ionuț Dumitrescu și firma acestuia, Element Industrial, prin care dezvoltă și vând parcuri industrial-logistice lângă orașe mari din țară, mai precizează Profit.ro.

Frații Pavăl și-au extins investițiile și în construcții (Cemacon), în industrie (Alro), viticultură (Purcari Wineries), restructurare companii (ROCA Investments), pe piața colectării de deșeuri (Ecorep Group), a panourilor fotovoltaice (Simtel), în transport fluvial (Transport Trade Services) și farmacii (Farmacia Tei și Bebe Tei).

Frații Pavăl au mai cumpărat un teren de 64 de hectare, în comuna Ștefăneștii de Jos (județul Ilfov), de la compania spaniolă Martinsa Fadesa, una dintre cele mai mari suprafețe de teren destinat construcțiilor tranzacționată în ultimii ani în România. Terenul ar putea fi utilizat pentru dezvoltări de depozite, potrivit surselor Profit.ro.

Proprietarii Dedeman lucrează și la dezvoltarea unui proiect imobiliar mixt multianual, primul de acest fel pentru ei, amplasat în nordul orașului Bacău, pe malul râului Bistrița. De asemenea, aceștia lucrează la consolidarea, restaurarea și refuncționalizarea casei negustorului Nicolae Hlebnikian din centrul Bucureștiului, cumpărată cu circa 5 milioane de euro, care va fi folosită ca sediu pentru companiile holdingului Pavăl.

Dedeman a atins în 2021 o cifră de afaceri de puțin peste 10 miliarde lei, de la circa 9 miliarde lei în anul precedent, având un profit net de 1,6 miliarde lei (1,4 miliarde lei în 2020). Retailerul a ajuns în acel an la 11.948 angajați (de la 11.374 angajați în 2020).

Citeşte şi: Cât câștigă un angajat la Dedeman pe lună și ce alte beneficii mai are. Compania caută noi membri în echipă în mai multe orașe din țară