Uriașa regizoare și profesoară Sanda Manu a plecat dintre noi. Doliu uriaș în lumea teatrului. Mesajul emoționant transmis de Oana Pelea

Una dintre cele mai cunoscute personalități ale teatrului românesc a plecat dintre noi. Sanda Manu s-a stins din viața la vârsta 89 de ani, lăsând în urmă râuri de lacrimi.

19 apr. 2023, 13:27
Uriașa regizoare și profesoară Sanda Manu a plecat dintre noi. Doliu uriaș în lumea teatrului. Mesajul emoționant transmis de Oana Pelea

Sanda Manu a fost un regizor de teatru și un important pedagog pentru multe generații de tineri actori, fiind profesor universitar la Facultatea de Teatru din cadrul Universității Spiru Haret. Aceasta s-a stins din viața la vârsta de 89 de ani, iar anunțul decesului a fost făcut chiar de îndrăgita actriță Oana Pelea.

Citește și: Începe distribuirea pachetelor cu alimente de la UE. Care sunt românii care se califică pentru acest ajutor

„Când îți pleacă o parte din suflet… îl petreci în Tăcere. Bucata mea de suflet care a plecat la Domnul, astăzi, în Săptămâna Luminată…Doamna Sanda Manu… Tăcere. Rugă. Multă iubire. Enormă recunoștință. Și iar…iubire. Și iar…tăcere. Sanda …Un bici cu vârful muiat în iubire. A învățat generații la rând rigoare și emoție, inteligența actului scenic, bunul-simț pe scenă și bunul-simț în viață, eleganță, clasă, rasa pe care trebuie să le aibă un actor. Ne-a fost patru ani mamă, tată, profesoară, mentor, dușman, cel mai bun prieten – deci profesor ideal.Dumnezeu să-i țină sufletul în Pace și Lumină!”, a scris Oana Pelea pe Facebook.

Sanda Manu a avut parte de o carieră uriașă

Sanda Manu s-a născut în anul 1993, iar tatăl ei a fost apreciatul actor Ion Manu. Aceasta a urmat și absolvit cursurile Facultății de Regie a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București, fiind colegă, printre alții, cu Radu Penciulescu. După terminarea studiilor, aceasta a lucrat ca regizor de teatru și de televiziune, dar a șu început în paralel cariera în pedagogie, fiind profesor la IATC,  actualul UNATC. Și-a încheiat cariera pedagogică (și universitară) la Facultatea de Teatru a Universității Spiru Haret, unde a fost colegă de catedră cu Lucia Mureșan, Constantin Codrescu, Margareta Pogonat, Adriana Piteșteanu, Vlad Rădescu.

Pe parcursul vieții ei a regizat 120 de spectacole de teatru și de televiziune, iar granițele țării nu au putu să o oprescă, deoarece a montat  spectacole în teatre din Germania și S.U.A., efectuând turnee în străinătate, la Belgrad, Varșovia, Moscova, Riga și Berlin. În 1972 a fost într-o călătorie de studii, ca visiting teacher, în Cuba.

În anul 1992 aceasta a fost distinsă cu Premiul de Excelență al UNITER și cu Premiul pentru regia spectacolului „Bolnavul închipuit” (de Moliere) de la Teatrul Național din Cluj, la Festivalul de Comedie de la Galați 2003.

Un alt spectacol longeviv și de mare succes, cu premiera în 18.10.2003, este „Cum iubește cealaltă jumătate” de la Teatrul Mic din București. În 2011 a montat pentru Teatrul Metropolis din București textul lui Jean Cocteau, „Vocea umană” cu Oana Pellea ca protagonistă.

În 2008 i s-a decernat Premiul UNITER pentru întreaga activitate.

Este, începând cu 2009, Doctor Honoris Causa al UNATC și după 1995 a fost, pe durata unui mandat de 4 ani, vicepreședinte al UNITER.  A fost căsătorită cu regretatul Ștefan Tapalagă, cu care are un copil, Irina.

Citește și: Categoria de militari români care își pierde pensia de serviciu. Legea a fost aprobată tacit în Senat