Urmaşii persoanelor persecutate de regimul comunist au dreptul la o indemnizaţie lunară de 500 de lei. Legea, adoptată în Parlament

Camera Deputaţilor a adoptat, cu 294 de voturi pentru, un proiect de lege privind modificarea şi completarea Decretului-lege nr.118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate politic de regimul comunist.

RomaniaTV.net
24 iun. 2020, 12:00
Urmaşii persoanelor persecutate de regimul comunist au dreptul la o indemnizaţie lunară de 500 de lei. Legea, adoptată în Parlament

Proiectul prevede ca urmaşii victimelor regimului comunist să beneficieze de reparaţiile acordate prin Decretul-Lege nr.118/1990. Copiii celor persecutaţi de comunişti au suferit o multitudine de discriminări ca urmare a faptului că aveau „origine nesănătoasă”.

Citeşte şi Percheziţii de amploare la persoane bănuite de furt de energie electrică

Legea prevede:

  • „Copilul celui decedat în luptele cu organele de represiune comunistă, în răscoale țărănești ori decedat, din categoria celor dispăruți sau exterminați în timpul detenției, internați abuziv în spitale de psihiatrie, deportați, strămutați, prizonieri sau cărora li s-a stabilit domiciliu obligatoriu, are dreptul la o indemnizație lunară de 500 lei.
  • Copilul minor la data la care unul sau ambii părinți s-au aflat în una din situațiile prevăzute la art. 1 alin. (1) și (2) din Decretului-lege nr.118/1990  precum şi copilul născut în perioada în care unul sau ambii părinți s-au aflat în una din situațiile prevăzute la art. 1 alin. (1) și (2), are dreptul la o indemnizație lunară în același cuantum cu indemnizaţia de care a beneficiat părintele său.
  • Copilul născut după încetarea situațiilor prevăzute la art. 1 alin. (1) și (2) are dreptul la o indemnizație lunară în cuantum de 50% din indemnizația de care a beneficiat părintele său”