Urme de explozibil găsite în locul avariei conductei Nord Stream

18 11. 2022, 16:57

Autorităţile suedeze şi daneze investighează după descoperirea a patru găuri în conductele Nord Stream 1 şi 2 care leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică şi au devenit un punct de tensiuni extreme în criza din Ucraina.

Danemarca a declarat luna trecută că o anchetă preliminară a arătat că scurgerile de gaz au fost cauzate de explozii puternice.

„Analiza care a fost efectuată acum arată urme de explozibili pe mai multe dintre obiectele care au fost recuperate”, a declarat Autoritatea de urmărire penală suedeză într-un comunicat.

„Ancheta este extrem de complexă şi cuprinzătoare. Ancheta în curs va stabili dacă vreun suspect poate fi identificat”, a adăugat aceasta.

Procuratura a refuzat să ofere comentarii suplimentare. Comunicatul nu menționează niciun suspect. De asemenea, declarația laudă cooperarea autorităților din Suedia cu cele din alte țări.

Separat, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia va aştepta până ce va fi făcută o evaluare completă a pagubelor la gazoducte înainte de a lua o decizie cu privire la eventuale reparaţii, potrivit Reuters.

Citeşte şi: Viktor Orban sare în apărarea lui Putin! Premierul Ungariei califică sancțiunile UE împotriva Rusiei, „un pas spre război!”

După explozii, la locul respectiv s-au găsit „cratere de provenienţă tehnică” adânci de 3-5 metri, pe fundul mării, la o distanţă de circa 248 de metri unul de altul.

Gazoductele Nord Stream 1 şi 2 care fac legătura între Rusia şi Germania prin Marea Baltică au fost avariate în septembrie. Incidentele au provocat o dispută între Moscova şi Occident. Ministerul rus al apărării a afirmat că gazoductele au fost avariate de explozii provocate de personal al marinei militare britanice. Londra a respins acuzaţia.

Potrivit unei firme care a analizat date obținute prin satelit, două nave cu dispozitivele de identificare închise s-au apropiat de locul unde au avut loc scurgerile de gaze din Nord Stream 2 la doar câteva zile înainte ca gazoductele să fie parțial distruse în urma unor explozii subacvatice.

Citește şi: După retragerea din Herson, rușii se tem acum că vor pierde Crimeea