Urme de radioactivitate, provenite de la centrala nucleară din Fukushima, depistate pe coastele canadiene

Pe o parte a litoralului nord-american au fost depistate pentru prima oară urme de radioactivitate provenite de la catastrofa din martie 2011 de la centrala nucleară japoneză din Fukushima.

07 apr. 2015, 09:54
Urme de radioactivitate, provenite de la centrala nucleară din Fukushima, depistate pe coastele canadiene

În eșantioane prelevate la 19 februarie în dreptul localității Ucluelet de pe insula Vancouver din Columbia-Britanică (Canada) au fost descoperite urme de cesiu 134 și cesiu 137, informează mobile.lemonde.fr.

„Nivelul de radioactivitate poate fi periculos și trebuie să supraveghem cu atenție oceanele după cea mai însemnată deversare accidentală de agenți de contaminare radioactivi în oceane din istorie”, a declarat Ken Buesseler, cercetător de la Institutul oceanografic Woods Hole.

Reactorul principal de la Fukushima pierde multă APĂ RADIOACTIVĂ

Nivelul radioactivității depistate este însă extrem de mic: înotatul zilnic timp de un an în apele insulei Vancouver i-ar expune pe înotători la o doză de radiații de aproape o mie de ori mai scăzută decât la o radiografie dentară, adaugă el.

Cercetătorul spune că se așteaptă să fie măsurate niveluri de cesiu asemănătoare și pe alte coaste ale Americii de Nord, poate pe coasta vestică a Statelor Unite, din statul Washington în California.

ALERTĂ cu RADIAŢII nucleare: O nouă scurgere radioactivă la centrala de la Fukushima

În noiembrie 2014, institutul Woods Hole a semnalat niveluri de radioactivitate comparabile, cauzate de catastrofa de la Fukushima, la circa 160 de kilometri distanță de coastele nordice ale Californiei, însă de atunci nu s-au pus în evidență radiații mai aproape de ele.

În martie 2011, un puternic seism și un val tsunami au lovit centrala atomică de la Fukushima (nord-est de Tokyo), avariind trei reactoare, ducând la mutarea a peste 160.000 de persoane și contaminând apa, aerul și produsele alimentare, amintește mobile.lefigaro.fr.