Urmele lăsate de infectarea cu covid pe termen lung. Mulţi nu mai pot reveni la muncă nici după şase luni

Potrivit unui studiu despre "COVID-ul Lung", realizat în 56 de ţări, multe dintre persoanele infectate cu noul coronavirus nu mai pot reveni la muncă la capacitate maximă nici după șase luni.  

06 ian. 2021, 13:56
Urmele lăsate de infectarea cu covid pe termen lung. Mulţi nu mai pot reveni la muncă nici după şase luni
Urmele lăsate de infectarea cu covid pe termen lung. Mulţi nu mai pot reveni la muncă nici după şase luni

Urmele lăsate de infectarea cu covid pe termen lung. Termenul „Covid lung” se referă la pacienții care suferă de boli prelungite după contractarea inițială a virusului, cu simptome care includ dificultăți de respirație, migrene și oboseală cronică.

Urmele lăsate de infectarea cu covid pe termen lung. Studiul realizat în 56 de ţări

Studiul preliminat a fost publicat, marţi, pe MedRxiv. Acesta este considerat a fi cea mai clară imagine privind totalitatea simptomelor identificate la bolnavii de coronavirus în ultimele șapte luni.

La studiu au participat 3.762 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 80 de ani din 56 de țări.

În urma analizelor, au fost înregistrate 205 simptome în zece sisteme de organe, cu 66 de simptome urmărite pe parcursul a șapte luni. În medie, respondenții au prezentat simptome la nouă sisteme de organe.

Citeşte şi Bilanţ coronavirus 6 ianuarie. România a intrat iar pe un trend crescător. Au fost raportate cu 1.000 de îmbolnăviri mai multe decât ieri. Creşte şi numărul testelor

Rezultatele studiului

Cele mai frecvente simptome experimentate după șase luni au fost: oboseală și disfuncție cognitivă, denumită uneori „ceață cerebrală”.

Peste 45% dintre respondenți au raportat că au nevoie de un program de lucru redus comparativ cu perioada de dinainte de îmbolnăvire, iar 22,3% au spus că încă nu pot lucra din cauza stării de sănătate. Aproape 86% au spus că nu mai sunt capabili de același efort fizic.

„Nu trebuie să uităm de Covidul lung”, a declarat marți doctorul Gabriel Scally, membru al grupului științific de cercetare, epidemiolog la Royal Society of Medicine, citat de CNBC, potrivit digi24.

„Mii de cazuri noi se dezvoltă în fiecare zi. Vaccinarea este vitală, dar trebuie făcută în mod eficient și susținută de alte măsuri de control”, a mai afirmat Scally.

Rezultatele studiului vin în momentul în care țările din Europa impun noi măsuri stricte de sănătate în efortul de a reduce răspândirea coronavirusului.