Urşi surprinşi în timp ce se plimbau pe pârtiile de schi din staţiunea Şugaş Băi. Avertismentul primarului

Patru urşi au fost surprinşi în timp ce se plimbau pe pârtiile de schi din staţiunea Şugaş Băi. Imaginile au fost postate pe reţelele de socializare de primarul din Sfântu Gheorghe, care i-a avertizat pe turişti şi localnici să stea departe de animalelel sălbatice deoarece acestea pot să devină periculoase.

21 mai 2021, 19:02
Urşi surprinşi în timp ce se plimbau pe pârtiile de schi din staţiunea Şugaş Băi. Avertismentul primarului
Urşi surprinşi în timp ce se plimbau pe pârtiile de schi din staţiunea Şugaş Băi. Avertismentul primarului

Urşi surprinşi în timp ce se plimbau pe pârtiile de schi din staţiunea Şugaş Băi.  Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a fost cel care a postat imaginile video pe pagina sa de socializare, avertizând cetăţenii să nu se apropie de animalele sălbatice.

Urşi surprinşi în timp ce se plimbau pe pârtiile de schi din staţiunea Şugaş Băi

„Prezenţa urşilor la Şugaş Băi nu este una deloc surprinzătoare şi nici ciudată, până la urmă e o staţiune de munte. Fac însă un apel la dumneavoastră să nu vă apropiaţi de animalele sălbatice şi nici să nu le daţi de mâncare sau să încercaţi să vă fotografiaţi cu ele, pentru că pot deveni periculoase”, a scris primarul Antal Arpad pe Facebook.

Reamintim că în urmă cu o săptămână, reprezentanţii Primăriei Sfântu Gheorghe au recomandat cetăţenilor municipiului să evite pe cât posibil plimbările pe păşunile şi pădurile din jurul municipiului, în special din staţiunea Şugaş Băi şi de pe Câmpul Benedek, unde apar frecvent animalele sălbatice.

„Pădurile de la Şugaş Băi şi de la Câmpul Benedek sunt o oază pentru locuitorii din Sfântu Gheorghe, fie că vorbim de drumeţii, plimbări sau de ciclism. Cu toate acestea, traseele de drumeţie prin păşunile din aceste zone pot fi periculoase din cauza animalelor sălbatice care trec pe acolo (…) Spre exemplu, un traseu popular în rândul bicicliştilor din oraş a fost trasat chiar acolo unde se află de zeci de ani hrănitoare, astfel încât şansele ca trecătorii să se întâlnească în drumul lor cu animalele sălbatice sunt foarte mari”, se arată într-un comunicat de presă, postat pe pagina de internet a Primăriei.

Citeşte şi Pot organiza școlile excursii și tabere școlare, în vacanță? Ce spune secretarul de stat din Ministerul Educației

În comunicatul respectiv se face referire şi la riscurile la care se expun cei care merg la plopul uscat din mijlocul pădurii de pini din Câmpul Benedek.

„Un punct de atracţie din ce în ce mai popular şi care este cunoscut sub numele de Copacul Şaman, se află într-o zonă deosebit de periculoasă, fiind la doar 50 de metri de fosta păşune pentru hrănirea animalelor sălbatice. Camerele de luat vederi au surprins recent, în această zonă, un urs de talie mare care probabil s-a stabilit în pădurea de pini şi se plimbă de acolo până la zona actuală de hrănire aflată la 200 de metri de Copacul Şaman. Prin această păşune trece şi un traseu de drumeţie, iar anul trecut persoane necunoscute au marcat un nou traseu, pornind din traseul iniţial de drumeţie, care trece direct prin zona de hrănire a animalelor sălbatice spre lacul Benedek. Faptul că nu au existat accidente până în prezent se datorează faptului că în zonă s-au desfăşurat lucrări forestiere, astfel utilajele au lucrat continuu, iar animalele au putut veni la hrănitoare doar noaptea.

Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe le recomandă locuitorilor să circule cu atenţie în pădurile din jurul oraşului şi să evite apropierea pe timpul nopţii de păşunile şi hrănitoarele pentru animalele sălbatice”, mai precizează autorităţile locale.

În ultimii ani, autorităţile din Covasna au semnalat în mod constant, inclusiv prin petiţii transmise forurilor europene, că urşii s-au înmulţit considerabil, iar mulţi dintre ei îşi părăsesc habitatul natural şi se apropie de zonele locuite de oameni, unde găsesc mai lesne hrană.

Conducerea Prefecturii Covasna a menţionat, recent, în cadrul unei conferinţe de presă, că de la începutul anului trecut şi până în prezent, la numărul de urgenţă 112 au fost primite peste 70 de apeluri care semnalau prezenţa urşilor în zone locuite de oameni, cele mai multe din zona Balvanyos, Covasna, Păpăuţi, Bixad, Malnaş, Brateş şi Ojdula.

Luna trecută, cetăţenii din Sfântu Gheorghe au fost avertizaţi printr-un mesaj Ro-Alert transmis de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna, cu privire la prezenţa unui urs pe malul Râului Olt, la intrarea în municipiu dinspre Chilieni, iar săptămâna aceasta, un urs aflat în căutare de hrană a intrat, printre altele, într-un han din comuna Micfalău, momentul fiind surprins de camerele de supraveghere instalate în local.

Citeşte şi Arthur nu era cel mai mare urs. Unde se află Lache, „regele urșilor din Europa”