Urşii au ieşit din hibernare. Mesaj Ro Alert pe Valea Doftanei

Autorităţile din judeţul Prahova intervin, joi seară, după ce au fost anunţate că un urs este prins înhtr-un gard, în localitatea Teşila.

23 mart. 2023, 22:41
Urşii au ieşit din hibernare. Mesaj Ro Alert pe Valea Doftanei

Urşii au ieşit din hibernare. Autorităţile prahovene au emis joi seară, 23 martie, un mesaj de tip RO-ALERT, după ce un urs a apărut în zona populată a comunei Valea Doftanei, sat Teşila.

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova, o persoană a informat autorităţile despre faptul că ursul ar fi prins într-un gard.

La faţa locului se deplasează jandarmii, dar şi o ambulanţă SMURD.

S-a dat alarma prin Ro-Alert. O ursoiacă şi-a scos puii pe pârtie

Sursa citată a precizat că, din informaţiile oferite de persiana care a sunat la 112, animalul este prins într-un gard, în satul Teşila.

Cinci urşi semnalaţi şi în Harghita

Jandarmii harghiteni au intervenit, în ultimele zile, în cinci cazuri în care a fost semnalată prezenţa urşilor în zona localităţilor Odorheiu Secuiesc, Sărmaş şi Şoimuşu Mic.

Potrivit informaţiilor furnizate de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita, plt adj şef Gheorghe Suciu, primul apel la numărul de urgenţă 112 a fost făcut vineri seara, din municipiul Odorheiu Secuiesc, un bărbat semnalând prezenţa unui urs la un saivan de oi. Din cele relatate de către bărbat, animalul revenise în zonă, după ce cu o seară înainte i-ar fi provocat pagube materiale.

„Au fost direcţionate, pentru a interveni, două patrule de ordine publică, formate din poliţist şi jandarm, acestea reuşind ca împreună cu paznicul de vânătoare să alunge ursul”, a precizat Gheorghe Suciu.

Sâmbătă, 11 martie, au fost primite trei apeluri la 112, fiind anunţată prezenţa unui urs în apropiere de Odorheiu Secuiesc – Băile Szejke, acelaşi bărbat sunând la două ore diferite. Dacă în primul caz semnalat patrula de ordine publică, formată din jandarm şi poliţist, nu a observat animalul sălbatic, în cel de-al doilea caz a fost nevoie de intervenţia acesteia pentru alungarea animalului sălbatic înspre zona împădurită.

Cel de-al treilea apel a fost făcut de către un bărbat din comuna Sărmaş, acesta semnalând prezenţa unui urs în grădina proprie, care i-ar fi provocat pagube materiale. Nu a fost nevoie de intervenţia jandarmilor, animalul sălbatic părăsind singur zona.

Ultimul apel prin care a fost solicitată intervenţia jandarmilor a fost făcut duminică seara, din Şoimuşu Mic, comuna Săcel.

La sosirea jandarmilor, ursul nu mai era în zona semnalată. „Împreună cu toată echipa de intervenţie s-a căutat prin împrejurimi animalul sălbatic, dar acesta părăsise zona”, mai menţionează purtătorul de cuvânt al IJJ Harghita.

După urşi, românii sunt ameninţaţi de zimbri. Mesaj Ro-Alert emis în Neamţ, după ce un animal uriaş a apărut într-o localitate

În toate cazurile, patrulele au mai rămas în zonă pentru o perioadă, pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent.

Sursa citată a mai precizat că, de la începutul anului, au fost înregistrate la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita şapte apeluri, făcute prin intermediul numărului de urgenţă 112, cu două mai multe faţă de anul trecut, prin care era semnalată prezenţa unor urşi în apropierea zonelor locuite. În toate situaţiile a fost trimis la faţa locului un echipaj de intervenţie.

În localitatea Şoimuşu Mic, un bărbat de 74 ani a fost atacat de un urs, duminică, în propria curte, a anunţat preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba. Bărbatul se află internat în secţia de chirugie a Spitalului Municipal din Odorhei cu mai multe răni, starea sa fiind stabilă.

Jandarmii le reamintesc oamenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situaţii, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere şi să nu se apropie de urşi pentru a-i filma sau fotografia.