S-a dat alarma prin Ro-Alert. O ursoiacă şi-a scos puii pe pârtie

Potrivit sursei citate, pe traseul de traversare al ursoaicei şi al puiului său nu se aflau, în acel moment, schiori sau alte persoane şi nu a fost pusă viaţa cuiva în pericol.

04 mart. 2023, 17:55
S-a dat alarma prin Ro-Alert. O ursoiacă şi-a scos puii pe pârtie

O ursoaică cu un pui a fost îndepărtată, sâmbătă, de jandarmi, de pe pârtia Havas-Bucin, fiind transmis şi un mesaj de avertizare RO-ALERT de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Harghita, plt.adj.şef Gheorghe Suciu, a precizat, pentru AGERPRES, că ursoaica traversa pârtia, care este mărginită de pădure, moment în care a fost observată de jandarmii aflaţi la faţa locului, care au îndepărtat imediat animalele în afara zonei în care se aflau turişti şi schiori.

Potrivit sursei citate, pe traseul de traversare al ursoaicei şi al puiului său nu se aflau, în acel moment, schiori sau alte persoane şi nu a fost pusă viaţa cuiva în pericol.

În timpul acţiunii de îndepărtare a animalelor, o persoană a sunat la 112, dar deja jandarmii interveneau pentru alungarea urşilor.

Raed Arafat: „Oricând putem avea un cutremur de 5,5, de 6, de 6,5 şi unul de 7”. De ce nu se dau mesaje Ro Alert
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita a transmis un mesaj de avertizare RO-ALERT celor aflaţi în zonă.

Un alt mesaj de avertizare RO-ALERT a fost transmis de ISU Harghita în noaptea de vineri spre sâmbătă, privind prezenţa unui urs în staţiunea Borsec, dar animalul nu a fost găsit de patrula de ordine publică, formată din jandarm şi poliţist, venită să îl îndepărteze.

Acţiunea de îndepărtare a urşilor de sâmbătă, de la pârtia Havas-Bucin, este prima din acest an a jandarmilor harghiteni, în alte câteva cazuri înregistrate de la începutul anului, în care era sesizată prezenţa unui urs în apropierea zonelor locuite, animalele nefiind găsite de echipele de intervenţie.

Ministerul Mediului propune eliminarea imediată a urşilor care atacă oamenii

Jandarmii le reamintesc oamenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situaţii, să sune la numărul de urgenţă 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice şi să nu se apropie de urşi pentru a-i filma sau fotografia.

La finalul săptămânii trecute, trei urşi au escaladat gardul Grădinii Zoologice din Târgu Mureş şi au căutat în pubele, fără a produce pagube.

Szánthó János, directorul Grădinii Zoologice, a anunţat Primăria şi Garda de Mediu pentru luarea măsurilor de precauţie conform legii.