Turist amendat pentru că a hrănit mai mulţi urşi în apropierea cetăţii Poenari. Uluitor ce scrie în procesul verbal

Un turist din Bucureşti a fost amendat de către jandarmi, după ce a fost surprins în timp ce hrănea o ursoaică şi pe puii acesteia, la ieşirea dintr-un tunel rutier, din apropierea cetăţii Poenari. Sancţiunea a fost aplicată în baza unei hotărâri a autorităţilor din comuna argeşeană Arefu, pe raza căreia a avut loc incidentul.

13 iul. 2021, 15:07
Turist amendat pentru că a hrănit mai mulţi urşi în apropierea cetăţii Poenari. Uluitor ce scrie în procesul verbal

Jandarmii postului montan Arefu din Argeş au fost alertaţi, prin 112, despre faptul că un bărbat a hrănit mai mulţi urşi în apropierea cetăţii Poenari. Animalele sălbatice au pătruns pe carosabil, în zona barajului Vidraru, pe sensul de coborâre spre cetatea Poenari.

Ajunşi la faţa locului, jandarmii au constatat că la ieşirea din primul tunel după baraj se afla o ursoaică cu trei pui care primea hrană de la mai mulţi turişti aflaţi într-un autoturism.

„Animalele sălbatice au fost îndepărtate în mediul lor natural, iar şoferul autoturismului, un bărbat din municipiul Bucureşti, a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 500 lei pentru ’hrănirea animalelor sălbatice de către orice persoană fizică, cu excepţia celor care au calitatea de administrator al fondului cinegetic”, a transmis, marţi, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Argeş.

Amenda a fost dată în baza unei hotărâri adoptate anul trecut de Consiliul Local Arefu.

„Jandarmeria Argeş recomandă turiştilor care tranzitează sau campează în zonele frecventate de animale sălbatice, să evite contactul cu acestea şi, mai ales să nu le hrănească”, mai transmit jandamii.

La sfârşitul săptămânii trecute, jandarmii din Harghita au fost solicitaţi să intervină de 12 ori, pentru îndepărtarea unor urşi, animalele aflându-se pe peronul gării, în bucătăria unui hotel şi în curţile unor oameni.

Citeşte şi: EXCLUSIV | Ministrul Mediului vrea intervenţii rapide ca la ISU pentru îndepărtarea urşilor. „În jumătate de oră trebuie să fie acolo. Dacă noi, autorităţile, nu vom găsi soluţia, se va ajunge la otrăviri” 

În urmă cu cinci zile, Ministrul Mediului a publicat ordonanţa de urgenţă care prevede intervenția în cazul atacurilor urșilor. Cu toate că legea include și un set de mențiuni ce stipulează faptul că vânătorii vor fi plătiți pentru uciderea urșilor, această mențiune lipește de pe site-ul instituției.

Această lege riscă să fie utilizată ca pretext de către anumite autorități pentru a profita financiar de pe urma împușcării urșilor. Mai exact, OUG-ul include și o anexă care prevede că vânătorii vor fi plătiți pentru uciderea urșilor, iar carnea urșilor va fi rămâne la fondul de vânătoare.  În mod surprinzător această anexă importantă lipsește cu desăvârșire de pe site-ul Ministerului Mediului, unde este publicat proiectul cu anexele.

Costurile privind gestionarea exemplarelor extrase prin eutanasiere sau împuşcare vor fi suportate de către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, prin autoritatea publică locală care are contract de permanenţă cu Gestionarul sau prin Garda forestieră, în cazul în care intervenția a fost efectuată de aceasta din urmă, se mai arată în proiectul de OUG.

Citeşte şi: Jandarmii din Harghita au fost solicitaţi în weekend pentru îndepărtarea a 12 urşi din oraşe, unii chiar din bucătăria unui restaurant