Urşii provoacă panică în Argeş. Autorităţile au emis mesaj RO-ALERT

Autorităţile din Argeş au intrat în alertă, sâmbătă seară, după ce un urs a fost văzut într-o gospodărie din comuna Valea Iaşului. Localnicii au fost avertizaţi prin mesaj RO-Alert.

19 sept. 2021, 08:48
Urşii provoacă panică în Argeş. Autorităţile au emis mesaj RO-ALERT

Urşii provoacă panică în rândul localnicilor din comuna Valea Iaşului din judeţul Argeş. Prezenţa animalului a fost semnalată, sâmbătă seară, într-o gospodărie.

Urşii provoacă panică în Arges. A fost emis RO-ALERT

Citeşte şi Recensământ fără precedent al urşilor, lansat de România. Care sunt temerile ONG-urilor

Autorităţile au emis, sâmbătă seară, mesaje RO-ALERT pentru avertizarea populaţiei.

„Atenție! A fost semnalată prezența unui urs într-o gospodărie din comuna Valea Iașului, strada Principală. Luați măsuri de autoprotecție, circulați cu atenție și nu vă expuneți la pericole. Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Argeș”, se arată în mesajul transmis de autorităţi.

Reamintim că la începutul lunii septembrie,  Senatul a adoptat un proiect de lege prin care este aprobată ordonanţa ce stabileşte sistemul de monitorizare a intervenţiilor asupra urşilor, realizate gradual, prin alungare, tranchilizare, relocare ori extragere prin eutanasiere sau împuşcare.

Senatorii s-au exprimat, în plen, în favoarea ordonanţei şi a raportului comun de admitere întocmit de Comisiile reunite de apărare, administraţie, ape şi păduri, agricultură şi pentru mediu ale Senatului cu 107 voturi „pentru”, unul împotrivă şi 12 abţineri.

Citeşte şi Șoșoacă, furioasă pe turiștii care sperie urșii în loc să-i hrănească: „Și animalele au drepturi! De ce nu sunt ținute în siguranță ca pe vremea lui Ceaușescu?” VIDEO

Potrivit expunerii de motive, scopul principal al ordonanţei este ocrotirea unor valori esenţiale: viaţa şi integritatea corporală ale persoanei, sănătatea şi securitatea publică, bunurile de orice fel aflate în proprietatea publică şi privată a persoanelor juridice şi fizice, fără a afecta starea de conservare favorabilă a ursului brun.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a menţionat în comisii că, în ultimii cinci ani, au fost peste 4.000 de intervenţii ale jandarmilor, iar numărul situaţiilor critice sesizate privind urşii a crescut de 10 ori.

„Dorim să salvăm vieţile omeneşti. Viaţa umană este prioritară. Intravilanul nu este habitatul natural al animalelor sălbatice. Sper ca şi Camera Deputaţilor să analizeze şi să voteze cu aceeaşi viteză această ordonanţă de urgenţă, astfel încât Parlamentul să îşi spună ultimul cuvânt asupra acestui act normativ.„, a spus, luni, Tanczos Barna, în plenul Senatului.