Ursul polar este mult mai bătrân decât se credea. Care sunt originile prădătorului arctic

Ursul polar este mult mai bătrân decât se credea până acum, potrivit unei noi analize ADN, care sugerează că marele prădător alb a evoluat din ursul brun, în urmă cu acum 600.000 de ani.

RomaniaTV.net
20 apr. 2012, 18:33
Ursul polar este mult mai bătrân decât se credea. Care sunt originile prădătorului arctic

Până în prezent, se credea că ursul polar a apărut în urmă cu circa 150.000 de ani, sugerând că mamiferul s-a adaptat extrem de repede vieţii în Arctica.

Experţii spun că noul studiu, publicat în revista Science, are mari implicaţii în conservarea speciei. Ursul polar se află pe lista speciilor pe cale de dispariţie, în US Endangered Species Act, precum şi în Lista Roşie IUCN.

Cercetătorii spun că urşii se află în mare pericol, din cauze topirii gheţurilor de la Polul Nord, pe care îşi petrec mare parte din viaţă.

„Au supravieţuit perioadelor anterioare de încălzire globală, însă poartă cicatrici de atunci – au fost aproape de extincţie de mai multe ori”, a declarat dr. Frank Hailer, de la Centrul german pentru Biodiversitate şi Cercetare Climatică.

Cercetătorii au analizat ADN-ul urşilor modeni pentru a afla istoria speciei, studiind informaţiile genetice a peste 40 de urşi bruni, negri şi polari. Rezultatele lor arată că ursul alb a evoluat în Pleistocenul de mijloc, în urmă cu circa 600.000 de ani. Astfel, mamiferul a avut mai mult timp la dispoziţie pentru a se adapta traiului la Pol şi a trăit în mai multe cicluri de încălzire şi de răcire a climei.

Lipsa diversităţii genetice a ursului polar sugerează că schimbările în mediul său, precum fazele de încălzire, au dus la scăderea dramatică a numărului exemplarelor.

Experţii atrag atenţia, însă, că în ziua de azi urşii polari sunt supuşi mai multor ameninţări decât în trecut, incluzând distrugerea habitatului, vânătoarea şi poluarea.