Ursul polar Gus, principala atracţie a grădinii zoologice din New York, a murit

A murit Gus, ursul polar care devenise principala atracţie a grădinii zoologice din Central Park (New York), a anunţat miercuri conducerea unităţii. El avea 27 de ani.

29 aug. 2013, 07:15
Ursul polar Gus, principala atracţie a grădinii zoologice din New York, a murit

Gus a fost adus în Central Park în 1988, iar conducerea grădinii zoologice apreciază că circa 20 milioane de persoane l-au văzut de atunci. A fost eutanasiat marţi, după ce s-a descoperit o tumoră inoperabilă în regiunea tiroidei. De câtva timp, ursul îşi pierduse pofta de mâncare şi avea dificultăţi la mestecat şi înghiţit, scrie Agerpres.

„Gus era o legendă a grădinii zoologice din Central Park şi o mare sursă de bucurie pentru vizitatorii noştri şi personal”, a spus Jim Breheny, director executiv al Wildlife Conservation Society (WCS), care administrează grădina. „A fost un important ambasador al speciei sale, atrăgând atenţia asupra problemelor cu care se confruntă aceşti urşi în sălbăticie din cauza schimbării habitatului”, a adăugat el. Gus devenise cu timpul o vedetă a presei locale, toate ziarele anunţându-i miercuri moartea.

În 1994, modul lui repetitiv de înot – care dovedea plictiseală – i-a îngrijorat pe specialişti şi atunci a fost stabilit pentru el un program special în cadrul căruia trebuia să mişte diferite obiecte şi să îşi caute hrana, ca să rămână activ şi sănătos. Acum doi ani i-a murit de cancer partenera, Ida. Durata medie a unui urs polar este de 20,7 ani, potrivit WCS, Gus fiind prin urmare foarte bătrân.

Grădina zoologică din Central Park, deschisă tot anul, adăposteşte peste 150 de specii de animale – mamifere, păsări, reptile şi amfibieni.