Ursula von der Leyen este sigură România şi Bulgaria vor deveni membri deplini ai Schengen în curând! ” Merită. Sunt pregătite”

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este sigură că România şi Bulgaria vor deveni în curând membri deplini ai spaţiului Schengen.

01 feb. 2024, 20:17
Ursula von der Leyen este sigură România şi Bulgaria vor deveni membri deplini ai Schengen în curând! ” Merită. Sunt pregătite”
Ursula von der Leyen este sigură România şi Bulgaria vor deveni membri deplini ai Schengen în curând!

Ursula von der Leyen este sigură România şi Bulgaria vor deveni membri deplini ai Schengen în curând! Ursula von der Leyen a subliniat că România și Bulgaria pot să conteze pe ajutorul Comisei Europene în întărirea granițelor.

Citește și Marcel Ciolacu ironizează PNL: „Cea mai mare reuşită a mea şi a Guvernului este intrarea parţială în Schengen. Dar până la a se lăuda toată lumea cu realizarea asta e drum lung”

Ursula von der Leyen este sigură România şi Bulgaria vor deveni membri deplini ai Schengen în curând!

Mai mult, președinta CE a transmis că liderii europeni vor convinge Austria că atât țara noastră cât și țara vecină merită să adere la spațiul Schengen.

”Puteţi conta pe noi că vom întări şi mai mult graniţele şi vom convinge Austria că România şi Bulgaria merită să fie deplin în Schengen. Comisia Europeană este convinsă de mai mulţi ani că România şi Bulgaria sunt pregătite pentru Schengen. UE a întreprins în ultimele luni câteva proiecte cu finanţare europeană vizând consolidarea frontierelor în România şi Bulgaria, şi misiuni constatative pe teren, iar aceasta a convins Austria să facă primii paşi pentru Schengen-ul aerian şi maritim”, a afirmat şefa Comisiei într-o conferinţă de presă după summitul UE de joi de la Bruxelles.

Mai mult, șefa Comisiei a mai precizat că în bugetul multianual majorat al UE convenit joi sunt prevăzute resurse suplimentare pentru întărirea frontierelor.

Vă reamintim că în decembrie 2023, statele UE au aprobat desfiinţarea controalelor la frontierele aeriene şi maritime cu Bulgaria şi România în martie 2024.

Discuţiile referitoare la eliminarea controalelor la frontierele terestre continuă, subiectul urmând să se afle printre priorităţile agendei viitoarei reuniuni a miniştrilor de interne din UE la începutul lunii martie.

Cum şi unde se poate călători fără paşaport după intrarea României şi a Bulgariei în Schengen

Intrarea României în Spațiul Schengen la data de 31 martie, chiar dacă aerian şi maritim deocamdată, deschide noi perspective în domeniul călătoriilor. Această schimbare aduce cu sine beneficii semnificative, în special în ceea ce privește accesul facil pe calea aerului și a apei.

Unde se poate călători fără paşaport după intrarea României şi Bulgariei în Schengen. Deși controlul la frontieră va continua să existe pentru mijloacele de transport terestre, această expansiune a Spațiului Schengen promite să simplifice în mare măsură călătoriile între statele membre.

Impactul direct este resimțit în principal de călătorii care aleg să ajungă în România și Bulgaria cu avionul sau pe mare din alte țări Schengen. De acum încolo, aceștia nu vor mai fi obligați să prezinte pașaportul la sosire, facilitând astfel procesul de călătorie.

Cu peste 1,25 miliarde de călătorii și peste 3,5 milioane de călători zilnic trecând granițele statelor din zona Schengen, expansiunea cu România și Bulgaria aduce o dinamică semnificativă în peisajul călătoriilor europene. Totuși, este important de menționat că pentru mijloacele de transport terestre, precum mașina, trenul sau autocarul, este încă necesar un act de identitate, din cauza dreptului de veto exercitat de Austria în privința regulilor pentru frontierele terestre.

Călătorii fără cetățenie UE trebuie trebuie să țină cont că șederile în Bulgaria și România vor fi luate în calcul în ceea ce privește perioada petrecută în Spațiul Schengen, limitată la 90 de zile într-o perioadă totală de 180 de zile.

Cu excepția României și Bulgariei, Spațiul Schengen cuprinde deja 27 de state, dintre care 23 sunt membre ale Uniunii Europene, iar patru sunt state membre ale Asociației Europene de Liber Schimb: Norvegia, Islanda, Elveția și Liechtenstein.

 Citește și Klaus Iohannis, înainte de Congresul PPE, unde se va vedea cu Nehammer: „Intrarea României cu totul, în spaţiul Schengen, este un pas natural, care trebuie să se producă cât mai repede”