Klaus Iohannis, înainte de Congresul PPE, unde se va vedea cu Nehammer: „Intrarea României cu totul, în spaţiul Schengen, este un pas natural, care trebuie să se producă cât mai repede”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, la Bruxelles, că intrarea României cu totul, în spaţiul Schengen, este un pas natural care trebuie să se producă cât mai repede, precizând că pentru el, este mult mai importantă soluţia decât discuţia, într-un anumit moment.

01 feb. 2024, 12:07
Klaus Iohannis, înainte de Congresul PPE, unde se va vedea cu Nehammer: „Intrarea României cu totul, în spaţiul Schengen, este un pas natural, care trebuie să se producă cât mai repede”

”Nu este bine să ne imaginăm că avem nevoie de mari întruniri ale unor partide europene ca să discutăm chestiuni bilaterale. Negocieri se poartă tot timpul, la nivelurile potrivite, şi nu pot să vă spun dacă vom avea sau nu vom avea o discuţie pe această temă”, a spus preşedintele Klaus Iohannis, întrebat dacă la Congresul PPE din luna martie va discuta cu cancelarul Austriei, Karl Nehammer, pe tema Schengen.

”Pentru mine, este mult mai importantă soluţia decât discuţia, într-un anumit moment. Eu cred că intrarea României cu totul, în spaţiul Schengen, este un pas natural, care trebuie să se producă cât mai repede”, a subliniat şeful statului.

Comisia Europeană a refuzat vineri să comenteze în legătură cu o propunere de ridicare a controalelor la frontiera terestră între Bulgaria, România şi Grecia, propunere făcută de mai mulţi politicieni din cele trei ţări într-o scrisoare adresată ministrului grec al migraţiei şi azilului Dimitris Kairidis.

Citeşte şi: Klaus Iohannis, despre negocierile privind noul USL: „Poziția de președinte nu se joacă la masa verde”

„Cu siguranţă nu vom face comentarii despre conţinutul unei scrisori care nici nu ne-a fost adresată şi pe care nici nu am văzut-o. Funcţionarea Schengen, rolul sau partea Schengen care se aplică în prezent României şi Bulgariei este foarte bine cunoscută, adaptările la ceea ce a fost agreat de toate statele membre sunt de asemenea foarte bine cunoscute – aceasta este situaţia în care ne aflăm, nu vom face speculaţii despre nimic care ar putea depăşi asta până când vor fi luate alte decizii. Aşa cum ştiţi foarte bine, măsurile care au fost luate au necesitat ceva timp şi au presupus negocieri între statele membre şi astfel suntem acum într-o nouă situaţie care a relaxat controalele frontaliere până la un punct pentru anumite tipuri de călătorii către restul Uniunii Europene”, a declarat purtătorul de cuvânt principal al Comisiei Europene, Eric Mamer.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu promite dezvăluiri explozive după ce România a pierdut procesul cu Roşia Montană: „Am să vă pun la dispoziţie toate documentele, toate abuzurile, toate deciziile politice şi administrative”