Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, și Josep Borrell ajung vineri la Kiev pentru a se întâlni cu Zelenski

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că se va deplasa vineri la Kiev pentru a-și exprima „sprijinul neclintit” pentru Ucraina în lupta sa împotriva invaziei rusești.

08 apr. 2022, 08:10
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, și Josep Borrell ajung vineri la Kiev pentru a se întâlni cu Zelenski

Update. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a plecat vineri dimineaţă cu trenul din Polonia spre Kiev, capitala Ucrainei, unde se va întâlni cu preşedintele Volodimir Zelenski, relatează DPA, citată de Agerpres.

Știre inițială

Ursula von der Leyen se va întâlni cu Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei. Oficialula mai spus că nu vor fi date publicității alte detalii legate de vizita ei la Kiev din motive de securitate.

Ursula von der Leyen va fi însoţită de Înaltul Reprezentat UE pentru Politică Externă şi de Securitate, Josep Borrell, care este şi vicepreşedintele Comisiei Europeane.

Vizita președintei Comisiei Europene și a șefului diplomației UE are loc în contextul în care Uniunea Europeană pregătește al cincilea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.

Volodimir Zelenski a afirmat joi că noul pachet de sancțiuni occidentale împotriva Rusiei „nu este suficient”, iar în lipsa unor măsuri mai „dureroase”, rușii vor considera că au permisiunea de a continua cu atacurile. Dacă Vestul nu va reuși nici de această dată să prevină viitoare masacre, va fi o greșeală istorică, a mai transmis Zelenski

Preşedinta CE urmează să fie al doilea reprezent de rang al Uniunii Europene (UE) care efectuează o vizită în Ucraina de la începutul războiului rus, după ce preşedinta Parlamentului European (PE) Roberta Metsola a efectuat săptămâna trecută o vizită în Ucraina.

Vizita la Kiev vine după ce preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat, luni, că a înfiinţat o echipă comună de anchetă cu Ucraina, după convorbirea telefonică cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, pentru a investiga crimele de război şi crimele împotriva umanităţii după apariţia imaginilor şocante cu cadavre ale civililor în oraşul Bucea în urma retragerii forţelor ruse din zonă.

„Am vorbit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski despre crimele îngrozitoare care au fost descoperite în Bucea şi în alte zone din care trupele ruse au plecat recent. I-am transmis condoleanţe şi l-am asigurat de sprijinul deplin al Comisiei Europene în aceste vremuri groaznice. Imaginile îngrozitoare nu pot şi nu vor rămâne fără răspuns. Făptuitorii acestor crime odioase nu trebuie să rămână nepedepsiţi (…) Am convenit să asigurăm o coordonare strânsă între noi”, afirmă von der Leyen în comunicat.