Ursula von der Leyen şi Josep Borrell merg la Kiev pentru a se întâlni cu Volodimir Zelenski

Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen şi vicepreşedintele CE Josep Borrell urmează să efectueze săptămâna aceasta o vizită la Kiev, unde se va întâlni cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, anunţă marţi CE, relatează The Associated Press.

05 apr. 2022, 13:23
Ursula von der Leyen şi Josep Borrell merg la Kiev pentru a se întâlni cu Volodimir Zelenski

Ursula von der Leyen va merge săptămâna aceasta la Kiev pentru a discuta cu preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski. Vizita în Ucraina va avea loc înaintea unei reuniuni speciale la Varşovia, în weekend, a anunţat un purtător de cuvânt al CE.

Ursula von der Leyen va fi însoţită de Înaltul Reprezentat UE pentru Politică Externă şi de Securitate Josep Borrell, care este şi vicepreşedintele Comisiei Europeane.

„Preşedinta @vonderleyen şi Înaltul Reprezentant @JosepBorrellF se vor duce săptămâna aceasta la Kiev pentru a se întâlni cu preşedintele @ZelenskyyUa înaintea evenimentului #StandUpForUkraine care va avea loc sâmbătă la Varşovia”, a anunţat Eric Mamer, pe Twitter.

Citeşte şi: Război în Ucraina, ziua 41. Cel puţin 165 de copii au fost ucişi. Zelenski: „În alte orașe au fost comise atrocități mai mari ca în Bucha”

Preşedinta CE urmează să fie al doilea reprezent de rang al Uniunii Europene (UE) care efectuează o vizită în Ucraina de la începutul războiului rus, după ce preşedinta Parlamentului European (PE) Roberta Metsola a efectuat săptămâna trecută o vizită în Ucraina.

Vizita la Kiev vine după ce preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat, luni, că a înfiinţat o echipă comună de anchetă cu Ucraina, după convorbirea telefonică cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, pentru a investiga crimele de război şi crimele împotriva umanităţii după apariţia imaginilor şocante cu cadavre ale civililor în oraşul Bucea în urma retragerii forţelor ruse din zonă.

am vorbit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski despre crimele îngrozitoare care au fost descoperite în Bucea şi în alte zone din care trupele ruse au plecat recent”, afirmă von der Leyen în comunicat.

”I-am transmis condoleanţe şi l-am asigurat de sprijinul deplin al Comisiei Europene în aceste vremuri groaznice. Imaginile îngrozitoare nu pot şi nu vor rămâne fără răspuns”, subliniază ea.

”Făptuitorii acestor crime odioase nu trebuie să rămână nepedepsiţi (…) Am convenit să asigurăm o coordonare strânsă între noi”, se mai arată în comunicat.

”UE a înfiinţat o echipă comună de anchetă cu Ucraina pentru a colecta probe şi a investiga crimele de război şi crimele împotriva umanităţii. UE este pregătită să consolideze acest efort prin trimiterea de echipe de anchetă la faţa locului pentru a sprijini parchetele ucrainene. Eurojust şi Europol sunt pregătite să asiste”, argumentează preşedinta executivului UE.

”Este necesar un răspuns global. Există discuţii în curs între Eurojust şi Curtea Penală Internaţională pentru a-şi uni forţele şi Curtea să facă parte din echipa de anchetă comună. O astfel de abordare coordonată din partea autorităţilor ucrainene, a UE, a statelor membre şi a agenţiilor acesteia şi a Curţii Penale Internaţionale va permite ca probele să fie colectate, analizate şi prelucrate în cel mai complet şi eficient mod posibil”, susţine von der Leyen.

”L-am însărcinat pe comisarul pentru Justiţie, Didier Reynders, să urmărească şi să ia legătura cu procurorul general ucrainean (…) Comisia va oferi tot sprijinul tehnic şi financiar necesar tuturor investigaţiilor conduse de UE”, potrivit comunicatului.

Citeşte şi: Dezăluiri cutremurătoare după masacrul din Ucraina: „Ruşii trăgeau sălbatic cu kalaşnikovul”. A fost găsită şi o cameră de tortură

Vă reamintim că sute de cadavre au fost descoperite pe străzi sau în gropi comune din Bucha după retragerea soldaţilor ruşi din zonă. Oraşul aflat în apropiere de Kiev a fost distrus de armata lui Vladimir Putin în încercarea de a ajunge spre Kiev.