Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, ameninţă Rusia: „Avem pregătit un pachet robust şi cuprinzător de sancţiuni”

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat miercuri că Europa „speră la tot ce e mai bun” dar în acelaşi timp „e pregătită pentru tot ce e mai rău” în privinţa crizei de securitate de la graniţa Rusiei cu Ucraina.

17 feb. 2022, 12:42
Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, ameninţă Rusia: „Avem pregătit un pachet robust şi cuprinzător de sancţiuni”

Liderii europeni, în frunte cu preşedintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen, se reunesc joi, la Bruxelles, într-o şedinţă informală pe tema posibilităţii unui conflict armat între Rusia şi Ucraina, la care participă şi preşedintele României Klaus Iohannis.

„În cazul în care Kremlinul alege violenţa împotriva Ucrainei, răspunsul nostru va fi unul puternic şi unit”, a spus şefa Comisiei Europene, într-un discurs rostit în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, potrivit Digi 24.

Ursula von der Leyen a apreciat drept un semn bun decizia Rusiei de a retrage o parte din trupele şi echipamentele militare din Ucraina, dar a precizat că, în acelaşi timp UE are pregătit un pachet „robust şi cuprinzător” de sancţiuni împotriva Rusiei.

Rusia a afirmat mai devreme săptămâna aceasta că unele dintre unităţile sale şi-au încheiat participarea la exerciţii militare în zone adiacente Ucrainei şi se întorc la bazele lor.

Citeşte şi: Scânteia care ar putea declanşa războiul în Ucraina: O grădiniţă a fost bombardată în Luhansk VIDEO

În schimb, un înalt oficial al Casei Albe a declarat presei miercuri sub protecţia anonimatului, dimpotrivă, că Rusia şi-a crescut prezenţa militară la graniţa cu Ucraina cu până la „7.000 de soldaţi”, dintre care unii au sosit miercuri, chiar dacă Moscova a anunţat o retragere parţială a forţelor sale.

Imagini din satelit arată că Rusia şi-a retras unele echipamente militare din apropierea Ucrainei, dar au sosit altele, iar Rusia continuă să dispună de numeroase forţe şi materiale militare în apropierea ţării vecine, a indicat joi o companie privată americană, transmite Reuters.

Imaginile difuzate de compania Maxar Technologies, cu sediul în SUA, care monitorizează de câteva săptămâni acumularea de forţe ruse în preajma Ucrainei, nu au putut fi verificate în mod independent de Reuters, notează agenţia.

State occidentale au atenţionat miercuri că prezenţa militară rusă se intensifică la graniţele Ucrainei, contrar insistenţelor Moscovei, care afirmă că şi-a retras parţial forţele.

Citeşte şi: Rusia va ataca Ucraina! Experţii americani au anunţat noua dată a invaziei