Ursula von der Leyen va lipsi la discursul lui Macron din plenul PE. Șefa Comisiei Europene e contact al unui pacient cu Covid

Ursula von der Leyen este contact al unui pacient cu Covid. Președința Comisiei Europene a fost nevoită să-și anuleze deplasarea la Strasbourg.

17 ian. 2022, 20:08
Ursula von der Leyen va lipsi la discursul lui Macron din plenul PE. Șefa Comisiei Europene e contact al unui pacient cu Covid

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi-a anulat luni, după ce a fost declarată caz-contact la COVID-19, deplasarea la Strasbourg, la Parlamentul European (PE), unde Emmanuel Macron urmează să susţină miercuri un discurs despre priorităţile preşedinţiei franceze a UE, relatează AFP.

„Şoferul meu a fost testat pozitiv (la coronavirus). Din nefericire, trebuie în consecinţă să-mi anulez participarea la plenara Parlamentului European” de la Strasbourg, care are loc până joi, a transmis pe Twitter Ursula von der Leyen.

„Mă întorc la Bruxelles”, a precizat şefa executivului european, care urma să participe luni după-amiază la un omagiu în hemiciclu dedicat italianului David Sassoli, care a murit săptămâna trecută, cu puţin timp înainte de încheierea mandatului său de preşedinte al Parlamentului, conform Agerpres.

În cadrul actualei sesiuni, eurodeputaţii vor trece la alegerea succesorului lui Sassoli, un scrutin programat de câteva luni şi în care este favorită malteza conservatoare Roberta Metsola, în pofida reticenţelor provocate de poziţiile sale antiavort.

Preşedintele francez Emmanuel Macron urmează să susţină miercuri un discurs în faţa eurodeputaţilor, în cadrul căruia va prezenta priorităţile preşedinţiei semestriale a Consiliului UE, pe care Parisul o exercită de la începutul lui ianuarie pentru şase luni.

Ursula von der Leyen a făcut numeroase declarații pe tema Covid și a îndemnat pe toată lumea să se vaccineze.

”Știinţa ne spune să ne aşteptăm ca Omicron să fie noua variantă dominantă în Europa până la jumătatea lui ianuarie”, a anunţat, în Parlamentul European (PE), la Strasbourg, Ursula von der Leyen.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat săptămâna trecută că varianta Omicron se răspândeşte ”într-un ritm pe care nu l-am mai văzut la vreo altă variantă” şi a îndemnat la folosirea tuturor instrumentelor anticovid în vederea evitării ca sistemele de sănătate europene să fie copleşite rapid, odată cu apropierea sărbătorilor de la sfârşitul anului.

”Însă în cursul anului care a trecut, noi am muncit din greu şi am împlinit multe lucruri. Iar de aceea Europa se află acum într-o poziţie mai bună pentru a lupta împotriva virusului” SARS-CoV-2, a subliniat preşedinta CE.

”În primul rând, avem destule doze de vaccin (anticovid) pentru fecare european, acum”, a subliniat Ursula von der Leyen.

Ea reiterează că 66,6% din populaţia UE a fost vaccinată complet împotriva covid-19 şi că, pentru moment, vaccinarea cu un ”booster” ”este cea mai bună protecţie împotriva noii variante”. ”Lucrul cel mai bun acum este să creştem numărul persoanelor vaccinate în Europa cât mai rapid posibil”, pentru că ”preţul pe care-l vom plăti pentru că oamenii nu sunt vaccinaţi va continua să crească”, iar sărbătorile de Crăciun vor fi umbrite din nou de epidemie, prin închiderea şcolilor şi activităţilor, a insistat preşedinta Comisiei.