În timp ce România are doar 10 cazuri, Ursula von den Leyen avertizează că Omicron va fi dominantă în Europa, până în ianuarie. „Să creştem numărul de vaccinaţilor cât mai repede posibil”

Noua variantă Omicron a noului coronavrus ar putea deveni dominantă în infecţiile Covid-19 în Europa - până în ianuarie, a avertizat miercuri preşedinta Comisiei Europene.

15 dec. 2021, 14:29
În timp ce România are doar 10 cazuri, Ursula von den Leyen avertizează că Omicron va fi dominantă în Europa, până în ianuarie. „Să creştem numărul de vaccinaţilor cât mai repede posibil”

Având în vedere creşterea rapidă a cazurilor, ”ştiinţa ne spune să ne aşteptăm ca Omicron să fie noua variantă dominantă în Europa până la jumătatea lui ianuarie”, a anunţat, în Parlamentul European (PE), la Strasbourg, Ursula von der Leyen.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat marţi că varianta Omicron se răspândeşte ”într-un ritm pe care nu l-am mai văzut la vreo altă variantă” şi a îndemnat la folosirea tuturor instrumentelor anticovid în vederea evitării ca sistemele de sănătate europene să fie copleşite rapid, odată cu apropierea sărbătorilor de la sfârşitul anului.

Însă în cursul anului care a trecut, noi am muncit din greu şi am împlinit multe lucruri. Iar de aceea Europa se află acum într-o poziţie mai bună pentru a lupta împotriva virusului” SARS-CoV-2, a subliniat preşedinta CE cu o zi înaintea unui summit al liderilor europeni, la Bruxelles.

Citeşte şi Cazuri noi de infectare cu varianta Omicron în România, numărul total a ajuns la 10. Virusul a fost detectat la două femei vaccinate, una venită din Marea Britanie

În primul rând, avem destule doze de vaccin (anticovid) pentru fecare european, acum”, a subliniat Ursula von der Leyen.

Ea reiterează că 66,6% din populaţia UE a fost vaccinată complet împotriva covid-19 şi că, pentru moment, vaccinarea cu un ”booster” ”este cea mai bună protecţie împotriva noii variante”. ”Lucrul cel mai bun acum este să creştem numărul persoanelor vaccinate în Europa cât mai rapid posibil”, pentru că ”preţul pe care-l vom plăti pentru că oamenii nu sunt vaccinaţi va continua să crească”, iar sărbătorile de Crăciun vor fi umbrite din nou de epidemie, prin închiderea şcolilor şi activităţilor, insistă preşedinta Comisiei.

Citeşte şi Valeriu Gheorghiță, despre tulpina Omicron: „Va deveni dominantă cel puţin la nivel european şi în ţara noastră”

În acelaşi timp, miercuri, directorul medical al Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Capitală, Adrian Marinescu, a anunţat că au fost confirmate încă două cazuri de infectare cu tulpina Omicron a coronavirusului, fiind vorba despre două femei, care au forme uşoare de boală, fiind vaccinate complet. Ca urmare, numărul total al cazurilor de infectare cu Omicron în România ajunge la zece.


loading...