Klaus Iohannis, după discuţii cu Ursula von der Leyen: Intensificăm sprijinul umanitar către Ucraina. România va accesa fonduri pentru a-i ajuta pe refugiaţi. Dependenţa UE de gazul rusesc trebuie terminată

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a venit în România. Ea a fost primită, la Palatul Cotroceni, de preşedintele Klaus Iohannis, la ora 10.00. Cei doi oficiali au programate declaraţii comune de presă.

03 mart. 2022, 10:12
Klaus Iohannis, după discuţii cu Ursula von der Leyen: Intensificăm sprijinul umanitar către Ucraina. România va accesa fonduri pentru a-i ajuta pe refugiaţi. Dependenţa UE de gazul rusesc trebuie terminată

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că a discutat cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre intensificarea sprijinului către Ucraina. Şeful statului a explicat că în România va funcţiona un centru umanitar care să permită ajutarea refugiaţilor din Ucraina, dar şi colectarea şi transportul donaţiilor internaţionale în Ucraina.

„Am discutat despre intensificarea sprijinului mai ales umanitar către Ucraina. Vreau să-i mulţumesc preşedintei Comisiei Europene pentru susţinerea acordată pentru înfiinţarea pe teritoriul României a unei facilităţi logistice, un aşa-numit hub umanitar, un centru care să permită colectarea şi transportul donaţiilor internaţionale în domeniul ajutorului umanitar în Ucraina.

Lucrăm pentru operaţionalizarea cât rapidă a acestui centru”, a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni, în conferinţa comună cu preşedintele CE, Ursula von der Leyen.

„În ceea ce priveşte situaţia refugiaţilor de la frontiere, preşedinte Comisiei Europene ştie că România va depune toate eforturile posibile pentru a acorda ajutor oricărui refugiat din calea războiului din Ucraina”, a asigurat preşeditele Klaus Iohannis, după o discuţie cu Ursula von der Leyen la Palatul Cotroceni.

„Vreau să foloseasc această ocazie pentru a lăura curajul poporului ucrainean care luptă pentru liberate, pentru curajul lor.

Intensificăm sprijinul umanitar către Ucraina. Ne vom coordona cu celelalte state ale UE şi cu organizatii internaţionale”, a anunţat preşedintele Klaus Iohannis.

România va accesa fonduri pentru a-i ajuta pe refugiaţi, a mai spus preşedintele Klaus Iohannis.

„România intenţionează să accese în perioada următoare fondurile disponibile la nivel european pentru a gestiona cât mai bine fuxul masiv de refugiaţi din Ucraina. (…) De asemenea, ne vom coordona şi cu celelalte state din UE, cu alţi parteneri internaţionali”.

„Este clar că dependenţa UE de gazul rusesc trebuie terminată. Este nevoie să insistam pe surse energetice alternative”, a mai spus Iohannis.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a venit în România, potrivit unui anunţ al Administraţiei Prezidenţiale. Ursula von der Leyen a fost primită, la ora 10.00, la Palatul Cotroceni, de preşedintele Klaus Iohannis.

„Președinta Comisiei Europene va vizita România și Slovacia pentru a discuta cu liderii acestor țări despre situația din Ucraina și despre sprijinul Europei pentru refugiatii din Ucraina”, a scris și Dana Spinanţ, purtătorul de cuvânt al executivului european, pe Twitter.

Cei doi oficiali au programate convorbiri tête-à-tête, convorbiri oficiale, iar ulterior vor susţine declaraţii comune de presă.

Recent, președinta Comnisiei Europene a transmis un mesaj de apreciere pentru România, pentru modul în care țara noastră, societatea civilă, a primit refugiații din Ucraina.

”Îi primim cu braţele deschise pe ucrainenii care trebuie să fugă de bombele lui Putin. Vreau să mulţumesc în special Poloniei, României, Slovaciei şi Ungariei”, a scris marţi pe Twitter Ursula von der Leyen.

Ursula von der Leyen a propus propune activarea mecanismului de protecţie temporară pentru a oferi refugiaţilor un statut sigur şi acces la şcoli, îngrijire medicală şi muncă.

„Acesta este momentul adevărului pentru Europa. Modul în care reacţionăm astăzi la acţiunile Rusiei va determina viitorul sistemului internaţional. Trebuie să arătăm puterea care stă la baza democraţiilor noastre”, a declarat Ursula von der Leyen în plenul Parlamentului European.

Citește și Ursula von der Leyen, anunţul care-l va înfuria pe Putin: „Ucraina este ”una dintre noi şi o dorim în UE”

Citește și Ursula von der Leyen, mesaj încurajator pentru Volodimir Zelenski. „UE şi Ucraina sunt deja mai aproape ca niciodată”