Adrian Marinescu: Să sperăm că varianta Omicron nu ne va strica sărbătorile de iarnă

Doctorul Marinescu a precizat că este o chestiune de timp până când varianta Omicron a coronavirusului va ajunge și în România.

30 nov. 2021, 17:22
Adrian Marinescu: Să sperăm că varianta Omicron nu ne va strica sărbătorile de iarnă
Adrian Marinescu: "Pandemia nu s-a terminat. În toamnă ar putea fi un număr mare de infectări"

Adrian Marinescu este optimist în perspectiva Sărbătorilor de iarnă 2021. ”Nu cred că vor fi diferențe și eu cred că deocamdată, sigur că este bine să prevenim, și luăm în calcul că această variantă virală ar putea chiar să dea infecții în viitor, dar deocamdată e o ipoteză. Avem cazuri izolate și oriunde ne-am uita în lume, și mai ales în Europa, nu vorbim de transmitere comunitară.

Omicron, noua tulpină COVID, ar putea ajunge în România de sărbători. Avertismentul lui Octavian Jurma: „Probabilitatea este de 100%. A speriat comunitatea medicală”
Eu cred că trebuie să fim prudenți, categoric, dar nu înseamnă că va schimba mult datele problemei pentru aceste sărbători de iarnă, în România cel puțin”, a declarat dr. Adrian Marinescu la Antena 3.

Acesta a precizat că este o chestiune de timp până când varianta Omicron a coronavirusului va ajunge și în România.

”Acum se pune problema dacă vor fi cazuri izolate și vor fi, în general, cazuri pe import sau va fi o transmitere comunitară. Vă aduc aminte că de-a lungul pandemiei au fost destul de multe variante virale care nu au rămas sau care au rămas fără răsunet, chiar din Africa de Sud.

Alexandru Rafila, avertisment despre valul cinci al pandemiei în România. Ce trebuie să facă toţi oamenii. „Este extrem de important ca să putem să avem sărbători liniştite”
Au fost variante chiar mai agresive decât ce vorbim acum, deci e foarte important nu dacă vor fi cazuri izolate pe care trebuie să le identificăm prin secvențiere, va conta foarte mult dacă vom avea transmitere comunitară. Să sperăm că nu ajungem acolo, deși riscul există pentru că e o variantă virală care se transmite ușor”, a explicat dr. Adrian Marinescu.

Acesta a mai spus și faptul că doza a treia de vaccin va fi recomandată mai mult de acum înainte, având în vedere varianta Omicron.

Grupul de Comunicare Strategică anunţă marţi, pe baza datelor existente la ora 10.00, că în ultimele 24 de ore s-au înregistrat peste 1.600 de cazuri noi de COVID-19 şi au fost raportate 147 de decese, din care 17 sunt din perioada anterioară. Dintre cei 1.146 pacienţi internaţi la ATI, 110 au certificat care atestă vaccinarea. În Bucureşti, incidenţa cazurilor a scăzut la 1,85.