Urzica, o plantă miraculoasă care tratează afecțiunile. Cum te ajută

Urzica este o plantă des întâlnită aproape peste tot în lume și este folosită de secole bune în medicina tradițională, dar și în bucătărie. În trecut, în Egiptul Antic, urzicile erau folosite pentru tratarea artitrei și al durerilor lombare,

21 apr. 2024, 12:06
Urzica, o plantă miraculoasă care tratează afecțiunile. Cum te ajută

Urzica este o plantă folosită de secole bune în medicina tradițională.  În trecut, în Egiptul Antic, urzicile erau folosite pentru tratarea artitrei și al durerilor lombare, iar soldații romani își frecau frunze de urzică pe corp pentru a se încălzi, mai ales atunci când se aflau în lupte de cucerire pe teritorii friguroase și reci.

Urzica reprezintă o sursă majoră de nutrienți, cu un conținut ridicat de proteine, grăsimi, fibre alimentare, carbohidrați, minerale, clorofilă, aminoacizi, lecitină, și altele. Cercetările făcute de-a lungul timpului arată că urzica are proprietăți antiinflamatoare, antioxidante, antivirale, analgezice, dar și altele.  Urzica poate fi preparată în diferite moduri: ceai, infuzie, ulei, sirop, tinctură, creme și soluții de corp.

Citește și: Trucul care te învață să gătești corect broccoli. Chef Joseph Hadad dezvăluie secretele sale

Ce afecțiuni tratează urzica

Urzica este folosită ca medicament naturist și se numărăr printre primele plante care apar primăvara. Acestea sunt benefice pentru organism și pot trata alergiile, acneea, alopecia, anemia sau chiar bolile legate de circulația sângelui. Iată cum te ajută mai exact:

  • Tratează problemele urinare: urinarea dureroasă, incapacitatea golirii complete a tractului urinar, precum și problemele cauzate de prostată sunt ameliorate de consumul de urzici. Acestea conțin substanțe care interacționează cu hormonii care produc probleme la nivelul tractului urinar. Pentru probleme de această natură, e indicat ca urzicile să se consume sub formă de ceai sau sub formă de extract.
  • Ameliorează durerile articulare: potrivit studiilor realizate în domeniul medicinii naturiste, urzicile au efecte antiinflamatoare, așa ca sunt extrem de eficiente în reducerea inflamațiilor la nivelul articulațiilor, inflamații specifice artritei.
  • Ameliorează rinita alergică: urzicile au capacitatea de a reduce “crizele” de strănut specifice rinitei alergice, dar studiile au dovedit și că urzicile diminuează răspunsul organismului la factorii alergeni, precum polenul. Pentru a fi eficiente, urzicile trebuie consumate chiar înainte de a începe sezonul alergiilor.
  • Tratează eczemele de la nivelul pielii: poate părea ciudat, urzicile au proprietăți vindecătoare atunci când vine vorba despre eczeme. Pentru tratarea eczemelor, urzicile pot fi folosite atât pentru uz intern, cât și pentru uz extern, sub formă de cremă.

Citește și: Lyridele, una dintre cele mai vechi ploi de meteori. Când are loc în 2024 fenomenul astronomic și de unde poate fi observat