USB-C va fi singurul tip de încărcător pentru telefoane la nivelul UE. Apple va fi obligată să schimbe mufele de la iPhone

Compania Apple şi alţi producători de telefoane inteligente vor trebuie să implementeze, începând din toamana lui 2024, mufele de tip USB tip-C ca stardard unic de încărcare pentru dispozitivele comercializate în Uniunea Europeană.

07 iun. 2022, 19:45
USB-C va fi singurul tip de încărcător pentru telefoane la nivelul UE. Apple va fi obligată să schimbe mufele de la iPhone

USB-C va fi singurul tip de încărcător pentru telefoane la nivelul UE, aşa cum prevede o nouă lege anunţată marţi de oficialii europeni, conform CNN. Legislaţia prevede că „telefoanele mobile, tabletele, e-readerele, căștile, camerele digitale, consolele portabile de jocuri video și boxele portabile reîncărcabile printr-un cablu cu fir vor trebui să fie echipate cu un port USB tip- C”.

Regulile se vor aplica noilor dispozitive mici şi mijlocii vândute pe pieţele din statele europene. Măsura nu afectează, însă, tehnologia de încărcare wireless, iar utilizatorii ar trebui să poată cumpăra un dispozitiv fără încărcător la pachet, dacă doresc.

Citeşte şi: The New York Times: Armata ucraineană nu a învăţat încă să folosească noile arme trimise de SUA

USB-C va fi singurul tip de încărcător pentru telefoane la nivelul UE. Lovitura de proporţii pentru Apple

Noua lege va produce schimbări importante pentru utilizatorii Apple. În timpul procesului legislativ, reprezentanţii multinaţionalei americane le-au spus oficialilor europeni că aproape un miliard de dispozitive şi accesorii utilizează conectorul „Lightning”, patentat de companie.

Noua regulă nu va viza doar telefoanele mobile, ci şi tabletele, camerele digitale, căștile, console de jocuri video portabile și cititoare electronice.

Oficialii europeni nu au precizat încă data la care ar urma să fie aplica modificări privind încărcătoarele laptopurilor.

„Astăzi am făcut din încărcătorul comun o realitate în Europa! Consumatorii europeni au fost frustrați de mult timp cu mai multe încărcătoare care se adună cu fiecare dispozitiv nou. Acum vor putea folosi un singur încărcător pentru toate dispozitivele lor electronice portabile”, a declarat raportorul Parlamentului European, Alex Agius Saliba.

Potrivit Libertatea, legislația trebuie încă aprobată de Parlamentul și Consiliul UE la sfârșitul acestui an, dar aceasta pare a fi o formalitate. De altfel, Parlamentul European a declarat clar că legea va fi în vigoare „până în toamna anului 2024”.

Introducerea unui „încărcător unic” reprezintă o tentativă a UE de a diminua consumul de deșeuri electronice și de a ușura viața consumatorilor. Parlamentarii speră că, în viitor, telefoanele și gadgeturile similare nu vor trebui să vină cu un încărcător în cutie, deoarece cumpărătorii vor avea deja accesoriile adecvate acasă. UE estimează că legislația ar putea economisi consumatorilor 250 de milioane de euro pe an pentru „achiziții inutile de încărcătoare” și ar putea reduce anual aproximativ 11.000 de tone de deșeuri electronice.

Apple este singurul producător de smartphone-uri care încă mai foloseşte un port propriu de încărcare, în loc de USB-C. În 2021, Apple a vândut 241 de milioane de iPhone-uri la nivel global, dintre care aproximativ 56 de milioane au fost vândute în Europa. Compania americană ar putea să evite adăugarea USB-C la dispozitivele sale creând un telefon care se încarcă doar wireless (după cum s-a zvonit anterior).

Citeşte şi: Florin Cîţu a uitat de economia care duduie: „Urmează o criză economică majoră!”