USL a contestat la CCR îngheţarea pensiilor şi salariilor

USL a depus marţi la secretariatul general al Camerei Deputaţilor două contestaţii către Curtea Constituţională referitoare la ordonanţa de urgenţă care prevede îngheţarea salariilor şi pensiilor pentru anul 2012 şi la proiectul legii arhivelor naţionale.

RomaniaTV.net
16 nov. 2011, 12:10
USL a contestat la CCR îngheţarea pensiilor şi salariilor

Liderul deputaţilor liberali Eugen Nicolăescu a declarat miercuri că principalele aspecte neconstiţionale pe care le semnalează reprezentanţii Opoziţiei în legătură cu ordonanţa 80/2010 care prevede îngheţarea salariilor şi pensiilor pentru anul 2012, sunt cele de încălcare a bicameralismului constituţional, transmite Agerpres.

„Există deja trei decizii ale CCR care spun că nu poate exista diferenţă de texte care se supun dezbaterii celor două camere. La Camera Deputaţilor Guvernul a venit şi a introdus un capitol nou faţă de textul cu care s-a intrat în Parlament şi pentru care Senatul a fost prima cameră sesizată”, a spus Nicolăescu.

El a adăugat că ordonanţa 80 încalcă dreptul la trai decent şi la pensie al oamenilor.

‘Prin această ordonanţă de urgenţă se taie salariile şi pensiile şi în anul 2012 astfel încât în proiectul de buget pe 2012 să nu se poată face nici un fel de majorare salarială sau de pensii aşa cum prevăd legile în vigoare. Acest Guvern a fost incapabil să facă o lege a salarizării unitare cum îşi angajase răspunderea anul trecut şi s-a văzut nevoit să anuleze tot ceea ce ar fi înseamnat drepturi pentru cetăţeni, pensionari sau salariaţi şi a făcut-o într-un mod abuziv, nelegal, neconstituţional”, a mai spus Nicolăescu.

El a mai menţionat că în situaţia în care CCR va da un răspuns negativ contestaţiei, USL îi va solicita preşedintelui Traian Băsescu să nu promulge „o lege care este imorală şi nelegală”, iar dacă preşedintele totuşi „nu va ţine cont nici de data aceasta de Constituţie”, atunci Opoziţia „va aduna la dosarul de suspendare al preşedintelui încă o argumentaţie, încă o contestaţie”.

Salariile din sectorul public şi pensiile vor fi îngheţate pentru anul 2012 la nivelul lunii decembrie 2011, potrivit Ordonanţei 80/2010 aprobate săptămâna trecută de deputaţi, care viza iniţial adoptarea unor măsuri de reducere a arieratelor şi de asigurare a finanţării împrumuturilor făcute de administraţiile locale.

Actul normativ a fost aprobat cu 146 de voturi pentru, 104 împotrivă şi patru abţineri.

Liderul deputaţilor PSD Mircea Duşa a anunţat şi el că USL a depus marţi contestaţia la CCR legată de legea privind arhivele naţionale.

„În această constestaţie criticăm acelaşi aspect legat de faptul că prin Senat nu a trecut acelaşi proiect de lege care a fost la Camera Deputaţilor, ci doar prima parte a lui. Pe fond, criticăm faptul că arhivele naţionale sunt un bun al statului, documente oficiale, registrele de stare civilă nu au cum să treacă la entităţi private, nu pot entităţile private să elibereze copii după documente de stare civilă”, a spus Duşa.