USL vrea revocarea din funcţie a lui Blaga şi a lui Anastase. PDL: revocarea este ILEGALĂ VIDEO

USL a cerut revocarea din funcţie a preşedinţilor celor două Camere al Parlamentului. Biroul permanent al Senatului a decis convocarea unei sesiuni extraordinare a acestei camere la ora 17.00, pentru revocarea din funcţie a preşedintelui Senatului, Vasile Blaga, şi alegerea unei noi persoane. De asemenea, USL a depus la Biroul Permanent al Camerei solicitarea de a convoca la ora 19.00 o sesiune extraordinară a Camerei în care să se discute raportul comisiei juridice privind sesizarea USL în ceea ce o priveşte pe Roberta Anastase şi acuzaţiile de fraudă care i s-au adus privind numărarea voturilor.

RomaniaTV.net
03 iul. 2012, 07:16
USL vrea revocarea din funcţie a lui Blaga şi a lui Anastase. PDL: revocarea este ILEGALĂ VIDEO

UPDATE 16.00 Biroul permanent al Camerei Deputaţilor s-a reunit, în absenţa Robertei Anastase, pentru a discuta solicitarea depusă de USL pentru revocarea acesteia din funcţia de preşedinte al forului legislativ.

De la şedinţa conducerii Camerei lipsesc reprezentanţii PDL. În schimb, UDMR este reprezentat la şedinţă.

USL a depus la Biroul Permanent al Camerei solicitarea de a convoca la ora 19.00 o sesiune extraordinară a Camerei în care să se discute raportul comisiei juridice privind sesizarea USL în ceea ce o priveşte pe Roberta Anastase şi acuzaţiile de fraudă care i s-au adus privind numărarea voturilor.

UPDATE 13.55 Biroul permanent al Senatului a decis convocarea unei sesiuni extraordinare a acestei camere la ora 17.00, pentru revocarea din funcţie a preşedintelui Senatului, Vasile Blaga, şi alegerea unei noi persoane.

În replică, Vasile Blaga a declarat că numai el putea convoca BP, „nu ei”.

USL a depus la Biroul Permanent al Camerei solicitarea de a convoca la ora 19.00 o sesiune extraordinară a Camerei în care să se discute raportul comisiei juridice privind sesizarea USL în ceea ce o priveşte pe Roberta Anastase şi acuzaţiile de fraudă care i s-au adus privind numărarea voturilor.

UPDATE 13.20 Vasile Blaga a luat cuvântul la tribuna Parlamentului, după discursul susţinut de către premierul Victor Ponta. Vasile Blaga a spus că nu a văzut nicio măsură a actualului Guvern pentru bunăstarea românilor, pentru crearea de locuri de muncă, pentru atragerea investiţiilor.

Preşedintele Senatului i-a atras atenţia lui Victor Ponta că merge pe „o cale extrem de periculoasă”, dovedind o sete de putere nemăsurată.

Pe de altă parte, Vasile Blaga i-a cerut lui ponta să-şi dea demisia de onoare, urmare a acuzaţiilor de plagiat.

 

UPDATE 13.15 PDL a părăsit sala de plen înainte de discursul lui Victor Ponta. Democrat-liberalii s-au supărat pentru că în sală nu fost permis accesul publicului în balcoane. Cererea lor a fost primită cu huiduieli din partea USL.

Primul-ministru nu poate discuta singur la UE despre tratate privind cedarea de suveranitate naţională, dar nici preşedintele nu poate participa singur la aceste dezbateri, astfel de decizii revenind Parlamentului şi, eventual, poporului, în cazul revizuirii Constituţiei, a afirmat premierul Ponta.

 

UPDATE 12.35  Plenul reunit al Parlamentului a luat o pauză de consultări de 30 de minute, la solicitarea liderului deputaţilor PDL, Mircea Toader, care a cerut o consultare a liderilor de grupuri. Deputatul PDL Sever Voinescu a menţionat în plenul Parlamentului că a aflat că sunt grupuri de cetăţeni care încearcă să asiste la şedinţa Camerelor reunite. Potrivit deputatului PDL, aceşti oameni au fost împiedicaţi să intre în sala de plen, în clădire, lucru care, în opinia sa, nu este corect.

„Urmează să asistăm aici la o prezentare a prim-ministrului în legătură cu viitorul lor”, a amenţionat deputatul PDL, care a cerut ca, într-o formulă sau alta, să se deschidă acestă şedinţă şi către cetăţenii României.

În continuare, liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a menţionat că solicitarea colegului său este corectă.

„Am încercat şi în Birourile permanente să se accepte participarea, dar eu cred că putem să găsim o soluţie şi vă solicit o pauză de consultări de jumătate de oră cu liderii de grup ca să găsim o soluţie” a arătat Toader.


Preşedintele Senatului, Vasile Blaga, a precizat că USL a depus atât cerere de revocare din funcţie pentru Roberta Anastase, cât şi pentru el.

Vasile Blaga a anunţat că el nu va convoca sesiune extraordinară a Senatului pentru revocarea sa din funcţie, întrucât solicitarea în acest sens a USL este „neconstituţională şi nelegală”.

Eu nu pot să convoc în sesiune extraordinară, deci nu voi putea trece pe ordinea de zi un astfel de demers al lor, atât timp cât nu respectă legea şi Constituţia. Nu o să trec niciodată pe ordinea de zi, să le iasă din cap. (…) Nu voi convoca o sesiune extraordinară a Parlamentului pe această temă pentru că este şi neconstituţională, există şi decizia CC care spune clar în ce condiţii poate fi schimbat preşedintele camerei şi de asemenea este şi în Regulament„, a precizat Blaga.

Roberta Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor, a precizat că „este o procedură ciudată, în afara Constituţiei, drept care nu poate fi supusă la vot. Conform hotătârilor Curţii Constituţionale, revocarea se face la propunerea grupului parlamentar care l-a mandatat pentru funcţia de preşedinte„.

Ca şi Blaga, nici Anastase nu s-a arătat dispusă să convoace o sesiune extraordinară pe subiectul revocării.

USL vrea ca ca numirea lui Crin Antonescu şi Valeriu Zgonea la şefia Senatului şi, respectiv, a Camerei Deputaţilor să aibă loc miercuri, potrivit unor surse parlamentare citate de MEDIAFAX.

UPDATE 10.45 Un grup de tineri protestatari au vrut să intre în Parlamentul României pentru a asista la sesiunea extraordinară a Parlamentului. Tinerii nu au fost lăsaţi să intre din cauza unei decizii emise de Biroul Permanent, care opreciza că nimeni nu poate avea acces la aceste lucrări.

UPDATE 10.37 Liderul PDL din Camera Deputaţilor, Mircea Toader, a anunţat căparlamentarii PDL părăsesc sala de plen în semn de protest faţă de modul în care s-a constituit Consiliul de Administraţie al Televiziunii Române, acesta neincluzând şi reprezentanţi ai PDL.

Tot marţi, Birourile Permanente Reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au decis convocarea marţi, la ora 14.00, a unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, la solicitarea USL.