USL depune moţiune de cenzură. Ponta: Premierul se dovedeşte un om care nu rezistă la şantaj

Guvernul Ungureanu se va confrunta cu prima moţiune de cenzură îndreptată împotriva sa, ca urmare a deciziei Executivului de înfiinţare a unei facultăţi maghiare în cadrul Uniunii de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş.

RomaniaTV.net
27 mart. 2012, 10:45
USL depune moţiune de cenzură. Ponta: Premierul se dovedeşte un om care nu rezistă la şantaj

Liderul PSD Victor Ponta a declarat că moţiunea de cenzură pe care USL intenţionează să o depună privind UMF Târgu Mureş va trebui să reliefeze că premierul Mihai Răzvan Ungureanu nu poate rezista la „şantajul” UDMR şi al celorlalte partide de la guvernare.

„Nu va fi o mare filosofie, pornind de la această segregare pe criterii etnice, eu cred că ce trebuie reliefat este guvernarea de târguială şi de şantaj, iar premierul se dovedeşte un om care nu rezistă la şantaj. Să ai în fruntea ţării un om slab, cine ştie ce vor mai cere mâine PDL, UNPR, UDMR”, a spus Ponta, citat de către Mediafax.

El a adăugat că, deşi iniţial a salutat curajul premierului Ungureanu de a rezista la „şantajul” UDMR în privinţa UMF Târgu Mureş sau al PDL şi UNPR în privinţa alocării de bani pentru aleşii locali ai acestor formaţiuni, de fapt şeful Guvernului a dovedit că nu face decât să capituleze „necondiţionat”.

„Guvernarea actuală şi, din păcate, a domnului Ungureanu, va rămâne ca o guvernare de şantaj şi de târguială, mă aştept din păcate să cedeze şi la şantajul pedeliştilor, să le dea bani publici. Ieri salutam curajul de 24 de ore al premierului, aşa cum salutam şi acum o săptămână curajul de a rezista la şantajul celor din UDMR. Se pare că acest curaj este de scurtă durată şi finalul este întotdeauna o capitulare necondiţionată”, a afirmat liderul social-democrat.

De asemenea, el a arătat că în cadrul USL se va decide cu mare atenţie în privinţa momentului de depunere şi dezbatere a moţiunii de cenzură, care va fi „în perioada următoare”, însă nu în Săptămâna Mare. „Va fi un moment decisiv pentru toată campania electorală şi pentru tot ce se va întâmpla după aceea”, a spus Ponta.

El a arătat că la dezbaterea şi votarea moţiunii de cenzură în Parlament se va dovedi dacă schimbarea premierului Emil Boc cu Mihai Răzvan Ungureanu a fost una de faţadă sau de substanţă.

„Consider că pentru primul-ministru Mihai Răzvan Ungureanu momentul va fi unul decisiv, în care va trebui să dovedească dacă schimbarea lui Emil Boc a fost una de faţadă sau de substanţă. Dacă la această moţiune de cenzură noi, cei din opoziţie, vom avea 200-210 voturi împotriva Guvernului, iar cei de la Putere vor fi ţinuţi în bănci, aşa cum îi ţinea şi Boc de altfel, e foarte clar că nu s-a schimbat nimic şi că totul a fost o păcăleală pentru noi toţi”, a mai spus Ponta.

Proiectul hotărârii prin care la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu-Mureş sunt înfiinţate linii cu predare în limba maghiară a fost aprobat în şedinţa de marţi a Guvernului.

La finalul şedinţei, ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, a susţinut că prin acest act normativ nu este „inventat” niciun program nou de studii şi că Guvernul doar pune în aplicare prevederile Legii educaţiei, în caz contrar riscând să fie acuzat de „abuz în funcţie”.

Ministrul a precizat totodată că Guvernul a discutat şi posibilitatea înfiinţării în această universitate a unei linii de predare în limba germană, dar că acest proiect este unul pe termen lung.

Proiectul de act normativ, aflat în dezbatere publică pentru zece zile, prevede că universitatea va avea linii cu predare în limba maghiară la specializările Medicină, Farmacie şi Asistenţă medicală generală, pentru 325 de studenţi, şi în engleză la Medicină, pentru 50 de studenţi.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat anterior că, dacă Guvernul va adopta hotărârea pentru înfiinţarea unei facultăţi în limba maghiară la UMF Târgu Mureş, susţinută de UDMR, el este în favoarea depunerii unei moţiuni de cenzură de către USL.

Şi liderul grupului PSD din Cameră, Mircea Duşa, declarase că opoziţia va ataca în contensios administrativ HG privind UMF Târgu Mureş după publicarea în Monitorul Oficial şi va cere ca aceasta să nu aibă efecte până la pronunţarea pe fond, apreciind că soluţia este cea mai sigură şi simplă.