USL îl ameninţă pe Ungureanu cu moţiunea de cenzură

USL va depune moţiune de cenzură dacă Guvernul Ungureanu adoptă HG privind înfiinţarea liniei în limba maghiară la UMF Târgu Mureş, a anunţat, luni, fostul ministru al Educaţiei Cristian Adomniţei, relatează Mediafax.

RomaniaTV.net
12 mart. 2012, 13:17
USL îl ameninţă pe Ungureanu cu moţiunea de cenzură

Decizia opoziţiei survine după ce coaliţia de guvernământ a convenit să impună printr-o hotărâre de Guvern înfiinţarea unei linii de învăţământ în limba maghiară la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş.

Cristian Adomniţei a spus că USL cere demisia ministrului Educaţiei, Cătălin Baba, pentru permiterea „ingerinţei” unui partid politic în comunitatea acadamică de la UMF Târgu Mureş, el precizând că HG de înfiinţare a liniei în limba maghiară va fi desfiinţată imediat după venirea USL la guvernare.

„Acestea sunt solicitările şi deciziile USL: unu – demiterea de urgenţă a ministrului Cătălin Baba pentru nepermisul şantaj şi ingerinţă politică, la dorinţa unui partid politic, UDMR, în comunitatea academică de la UMF Târgu Mureş şi doi – dacă totuşi Guvernul Ungureanu şi al PDL va adopta vreo HG de înfinţare a acestei facultăţi, acesta e motivul principal pentru înfiinţarea unei moţiuni de cenzură din partea USL şi va fi şi primul HG care va fi desfiinţat când USL va veni la guvernare”, a spus Adomniţei.

El a adăugat că este de nepermis într-un stat civilizat ca un ministru, respectiv Cătăli Baba, să exercite un asemenea „şantaj” şi o asemenea „presiune” asupra Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş.

„Aici este şantajul UDMR, care a ameninţat Guvenul Boc şi al PDL cu ieşirea de la guvernare dacă nu realizează HG. E dovada cum se poate duce voinţa unui partid politic, într-o universitate, prin noua Lege a Educaţiei”, a spus Adomniţei.

El a spus că USL va renunţa la protestul parlamentar pentru a depune şi vota moţiunea de cenzură.

„Dacă Guvernul adoptă această HG de înfiinţare a unei facultăţi de medicină în limba maghiară şi, astfel, de segregare a universităţii, vom depune moţiune de cenzură, la care vom participa şi vota”, a spus Adomniţei.

„Faptul despre care vorbim poate părea ca o dezmembrare de facto a Românei”, a mai spus Adomniţei.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că în coaliţie s-a decis, luni, elaborarea unei hotărâri de Guvern pentru înfiinţarea unei linii maghiare de învăţământ la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, aceasta urmând să intre în şedinţa de Guvern de marţi.

Kelemen Hunor a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că liderul PDL, Emil Boc, a venit în coaliţie cu un mandat care arată că PDL susţine aplicarea Legii educaţiei „în spiritul şi litera ei, iar acest lucru se poate face prin adoptarea unei hotărâri de Guvern pentru înfiinţarea unei linii maghiare la UMF Târgu Mureş”.

„Am discutat, luni, în coaliţie despre situaţia UMF Târgu Mureş, iar preşedintele PDL, Emil Boc, a venit cu un mandat care suna în felul următor: PDL susţine aplicarea Legii educaţiei în spiritul şi litera ei, iar acest lucru se poate face prin adoptarea unei hotărâri de Guvern pentru înfiinţarea unei linii maghiare la UMF Târgu Mureş. În acest moment, discutăm despre textul propriu-zis, despre conţinutul HG, astfel încât marţi să intre în şedinţa de Guvern. Problema UMF Târgu Mureş sperăm să fie rezolvată”, a spus liderul UDMR.

Preşedintele PDL, Emil Boc, s-a pronunţat la discuţia din şedinţa coaliţiei pe tema UMF Târgu Mureş pentru „respectarea Legii educaţiei naţionale şi a principiului multiculturalismului”, Guvernul urmând să analizeze soluţiile, precizează PDL.

Vicepremierul Marko Bela afirma recent că alegerile de la UMF, în urma cărora a fost desemnat rector Leonard Azamfirei, nu au fost recunoscute de Ministerul Educaţiei, spunând că intenţionează să iasă din Guvern dacă Legea Educaţiei nu e respectată la UMF.

El declara că Legea Educaţiei, care prevede, printre altele, „anumite schimbări la universităţile multiculturale, şi anume obligaţia transferului dreptului de decizie către cadrele didactice maghiare, în cazul învăţământului în limba maghiară”, nu poate fi aplicată selectiv.