USL propune un proiect în cinci paşi pentru implementarea acordului de la Bruxelles

În cadrul unei conferinţe de presă, Victor Ponta a prezentat viziunea opoziţiei în legătură cu punerea în aplicare în România a acordului semnat joi, la Bruxelles.

RomaniaTV.net
11 dec. 2011, 09:44
USL propune un proiect în cinci paşi pentru implementarea acordului de la Bruxelles

Cei cinci paşi propuşi de USL sunt următorii, potrivit documentului prezentat de USL, din care cităm:

„Pasul 1.  Infiintarea unui Comitet de criza Putere-Opozitie-BNR, pentru gasirea celei  mai rapide solutii de adoptare a acestei reguli, precum si pentru un acord de principiu cu privire la reducerea deficitului.

USL vrea reducerea deficitelor. Suntem de acord cu principiul convenit la Bruxelles. Sa nu uitam ca in perioada lui Traian Basescu s-au produs deficite enorme –  7,3% in 2009 si 6,5% in 2010.

Pasul 2.  Adoptarea unei legi (in temeiul articolului 148 din Constitutie) in cel mai scurt timp, in care sa se prevada obligativitatea respectarii “regulii de aur”. USL va vota o astfel de lege!

Art 148: “Aderarea Romaniei la tratatele constitutive ale UE, in scopul transferarii unor atributii catre institutiile comunitare, precum si al exercitarii in comun cu celelalte state membre ale competentelor prevazute in aceste tratate, se face prin lege adoptata in sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului, cu majoritate de doua treimi din numarul deputatilor si senatorilor”.

Vom vota o astfel de lege, care are o majoritate suficienta, pentru a fi legislatie echivalenta cu UE. Exemplu – ratificarea Acordului interguvernamental respectiv, iar in cuprinsul legii de ratificare s-ar putea face precizari cu privire la mecanismul de aplicare!

Pasul 3. Sustinem formarea unui guvern de tehnocrati, care sa implementeze masurile convenite in acest plan, si care sa pregateasca alegeri anticipate. Am sustinut aceasta masura si in iunie, la ultima consultare cu Traian Basescu.

Pasul 4. Organizarea rapida de alegeri anticipate, pentru a avea un Parlament legitimat de vot, si in acord cu vointa populatiei

Pasul 5. Modificarea Constitutiei, dupa alegeri, cu un nou Parlament legitim.”