USL vrea să discute cu puterea pe tema unei noi legi electorale

Opoziţia a propus formaţiunilor din coaliţie formarea unui grup de lucru putere-opoziţie care să elaboreze o nouă lege electorală prin care să se instituie votul uninominal majoritar, iar numărul parlamentarilor să fie redus la 300. De asemenea, USL cere ca noua lege să prevadă sancţiuni clare pentru guvernul care refuză să organizeze alegeri în vederea unui mandat parlamentar vacantat.

RomaniaTV.net
26 mart. 2012, 10:06
USL vrea să discute cu puterea pe tema unei noi legi electorale

Acest grup de lucru trebuie să funcţioneze cât mai rapid pentru că până la 1 iunie trebuie promulgată legea„, a declarat preşedintele PSD, Victor Ponta, precizând că îşi doreşte ca lucrările în acest grup să fie mediate de o organizaţie nonguvernamentală, după modelul comisiei parlamentare din 2007 care a pornit de la un proiect de legislaţie electorală propus de către Pro Democraţia.

Ponta a arătat că este necesar ca fiecare candidat ce câştigă în colegiul său votul popular să primească şi mandatul pentru a nu ne mai confrunta cu situaţia în care un candidat pe locul 2 sau 3 să intre în Parlament datorită redistribuirii voturilor, aşa cum a intrat în Parlament şi deputatul Mihail Boldea.

Oamenii din colegiul lui Mihail Boldea nu l-au votat pe el, candidatul PSD, dar în Parlament a ajuns Boldea„, a constatat Ponta în cadrul unei conferinţe de presă la care a fost prezent şi preşedintele PNL, Crin Antonescu.

Introducerea votului majoritar ar face ca partidele să-şi aleagă mai bine candidaţii, crede Ponta care a precizat că guvernul Ungureanu a primit învestitura în Parlament şi prin votul unor parlamentari ce au probleme cu justiţia: doi condamnaţi definitiv, trei condamnaţi în primă instanţă şi opt în faza de urmărire penală.

„Dacă există un acord în grupul de lucru, ne vom întoarce în Parlament pentru votarea acestei legi„, a spus Ponta, însă acesta s-a declarat sceptic că PDL îşi doreşte în mod sincer introducerea unui uninominal pur şi reducerea numărului de parlamentari.

Trebuie puse în viitoare lege sancţiuni foarte clare pentru Guvern în măsura în care un loc vacant de parlamentar nu a fost ocupat pentru că un guvern a refuzat să organizeze alegeri. Acum sunt 10 locuri vacante pentru că guvernul Boc şi apoi guvernul Ungureanu a refuzat să organizeze alegeri, deoarece le-ar fi pierdut„, a conchis Ponta.