USR anunţă că propunerea sa pentru funcţia de judecător la CCR este Cristi Danileţ. Prima reacţie a magistratului

Uniunea Salvaţi România a anunţat miercuri că propunerea sa pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională este Cristi Danileţ.

14 apr. 2022, 09:26
USR anunţă că propunerea sa pentru funcţia de judecător la CCR este Cristi Danileţ. Prima reacţie a magistratului

Potrivit USR, Cristi Danileţ ”este judecătorul care a luptat neîncetat pentru independenţa Justiţiei şi a rezistat în faţa presiunilor şi abuzurilor venite din partea unui sistem care vrea să controleze justiţia”.

„Judecătorul Cristi Danileţ este propunerea USR pentru Curtea Constituţională. Este judecătorul care a luptat neîncetat pentru independenţa Justiţiei şi a rezistat în faţa presiunilor şi abuzurilor venite din partea unui sistem care vrea să controleze justiţia”, precizează USR, miercuri seara, pe pagina de Facebook.

Potrivit USR, Curtea Constituţională a României „are nevoie de un judecător liber, independent şi pro-european”.

Citeşte şi: Departamentul de Stat al SUA: Corupţia şi utilizarea incorectă a fondurilor publice a fost larg răspândită în România

„USR consideră că omul cel mai potrivit pentru a apăra ordinea constituţională, democraţia, separarea puterilor în stat, libertatea cuvântului, independenţa Justiţiei este Cristi Danileţ”, susţine sursa citată.

Iniţiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE) îl propune pe Cristi Dănileţ, vicepreşedinte al organizaţiei, pentru un loc la Curtea Constituţională. Trei posturi vor deveni vacante în acest an, urmând a-şi încheia mandatele preşedintele CCR, Valer Dorneanu (numit de Camera Deputaţilor), şi judecătorii Mona Pivniceru (numătă de Senat) şi Daniel Morar (numit de preşedinte).

Judecătorul Cristi Danileț a reacționat după ce USR a anunțat public că îl va susține pentru un post de judecător CCR. Danileț spune că susținerea useriștilor îl bucură, dar promite că va rămâne independent.

„Mă bucur că asociația ICDE susține o nominalizare a mea pentru CCR și mulțumesc colegilor din asociație, intelectuali de excepție. Ideea lor este îmbrățișată de multe ONG-uri, văd. Susținerea civică este foarte importantă, căci legitimează o instituție extrem de importantă în statul de drept.

Evident, numirea la CCR este una politică: fie o face Președintele în mod discreționar și necenzurat, fie va trebui votată de Parlament propunerea unui partid în acest sens.

Am văzut că USR a preluat ideea în ceea ce mă privește, ceea ce înseamnă că și o parte a clasei politice vrea o regândire sănătoasă a criteriilor ce duc la numirea ca membru al instanței constituționale. E îmbucurător!

Membrul CCR nu este si nu trebuie să fie al unui partid. Cu toată susținerea politică pentru numire, cel ajuns acolo va fi independent. In ce mă privește, am fost independent toată viața. Și așa vreau să rămân”, anunță Danileț.

Citeşte şi: Imagini cu arestul din Bulgaria unde este reţinută Elena Udrea. Când află dacă va fi sau nu extrădată FOTO