USR, atac la PNL: "Oare dacă tăiem toate pensiile speciale mai puțin 97% dintre ele, se mai cheamă că tăiem?"

Publicat: Marţi, 10 Decembrie 2019 13:43 // Actualizat: Marţi, 10 Decembrie 2019 13:43 // Sursa: romaniatv.net

Preşedintele USR Bucureşti, deputatul Claudiu Năsui, reacționează după ce premierul Orban şi vicepremierul Turcan au anunţat că PNL va susţine anularea pensiilor speciale, "cu excepţia pensiilor militarilor şi magistraţilor". Năsui susține că acest lucru ar fi o greșeală, având în vedere că cele două categorii reprezintă 97% din totalul pensiilor speciale. "Oare dacă tăiem toate pensiile speciale mai puțin 97% dintre ele, se mai cheamă că tăiem pensiile speciale?”, se întreabă deputatul USR. 

"Ce pensii speciale tăiem?

Proiectul USR de desființare a pensiilor speciale a fost deblocat. După câțiva ani în care a fost tărăgănat și oprit pe unde s-a putut prin parlament, a sosit pe ordinea de zi a comisiei pentru muncă. E mare lucru.

Doamna Turcan a declarat ieri că PNL își dorește desființarea pensiilor speciale mai puțin pentru militari și magistrați unde nu ar face nicio modificare. Lucrul acesta ar fi o greșeală. Dacă tot avem oportunitatea să schimbăm ceva, ar trebui să o facem în profunzime.

Înțelegem argumentele pentru care pensiile speciale ale militarilor și magistraților ar avea un statut special. Nu am fost de acord cu ele, dar le-am acceptat tocmai ca să aibă proiectul nostru o șansă. Să nu fie prea radical (deși, dacă mă întrebați pe mine, ar trebui desființate complet). Tocmai de aceea proiectul USR prevedea plafonarea pensiei pentru aceste două categorii. Cei care beneficiază de pensiile enorme au optimizat formulele de calcul ale pensiilor lor astfel încât să ia un maxim de beneficii din banii noștri.

Cea mai mare pensie specială din România e 74.000 de lei pe lună. Ar trebui să ne supărăm pe individul care a optimizat formula de calcul a pensiei speciale și și-a tras pensia aceasta astronomică? Da, și-a urmărit interesul în dauna noastră. Dar ar trebui să fim de-a dreptul furioși pe sistemul care a permis acest lucru. Acest sistem trebuie să se oprească.

De ce ar fi o greșeală să nici măcar nu ne atingem de pensiile speciale ale acestor două categorii? Pentru că reprezintă 97% din totalul pensiilor speciale.

E bine să lucrăm pe cifre când facem legi. Luând cifrele pe 2018, militarii, unde sunt asimilați și polițiști și angajați ai serviciilor de informații, reprezintă 90% din totalul pensiilor speciale. Tot în 2018, magistrații au reprezentat 7% din totalul pensiilor speciale. Ce ar însemna să desființăm pensiile speciale pentru toți mai puțin militari și magistrați? Ar însemna să desființăm pensiile speciale pentru toți, mai puțin 97%.

Oare dacă tăiem toate pensiile speciale mai puțin 97% dintre ele, se mai cheamă că tăiem pensiile speciale?", a scris Claudiu Năsui pe Facebook.

Comisia de muncă a camerei Deputaților dezbate la această oră inițiativele legislative depuse de PNL și USR pentru eliminarea pensiilor speciale. Ambele inițiative au fost respinse de Senat, iar Camera este forul decizional.

Premierul Ludovic Orban le-a cerut grupurilor parlamentare să susțină proiectul de lege privind sistemul contributivității pentru că este cea mai corectă formă de calcul a pensiilor, în funcție de cât a contribuit un om, a declarat marți premerul Ludovic Orban.

"Decizia politică a PNL este aceea de a susține calcularea pensiilor pe baza principiului contributivității, cu excepția pensiilor cadrelor militare, care sunt beneficiarii unei pensii de serviciu, pe motivul pe care l-am explicat, că în momentul în care un om îmbracă haina militară este în serviciu patriei toată viața. De altfel asta este sistemul folosit în toate țările NATO, sistemul pensiei de serviciu. Asta este poziția politică a PNL. În cazul magistraților, știți foarte bine că aici s-au blindat după hotărârea CCR. Sigur, trebuie văzut cu mare atenție cadrul constituțional și oricum multe pensii foarte mari sunt pensiile magistraților, magistraților militari care au lucrat în parchetele militare. Trebuie să existe o soluție că să nu mai existe aceste discrepanțe și baza calculului pensiei să stea în principiu contributivității", a spus premierul Ludovic Orban.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7788
RON
20 Jan
noapte -4 °
zi 6 °
Ultimele joburi adaugate
24 H