USR cere demisia lui Tudorel Toader şi a lui Petre Daea

Deputatul USR Stelian Ion a anunţat, marţi, în faţa Ministerului Justiţiei că a cerut demisia ministrului Tudorel Toader iar partidul din care face parte va iniţia o moţiune simplă împotriva acestuia la începutul sesiunii parlamentare. De asemenea, USR cere şi demisia mistrului Agriculturii, Petre Daea.

RomaniaTV.net
28 aug. 2018, 17:49
USR cere demisia lui Tudorel Toader şi a lui Petre Daea

„Am făcut aceea evaluare a ministrului Justiţiei şi am concluzionat că este un ministru de nota patru. Ca atare, i-am cerut răspicat demisia din această funcţie. Am argumentat şi de ce am ajuns la concluzia că este un ministru de nota patru prin faptul că a promovat nişte legi criticate de majoritatea magistraţilor din România, de Comisia de la Veneţia, de Comisia Europeană şi de GRECO. A promovat un text al abuzului în serviciu care serveşte intereselor infractorilor. A minţit în mod repetat atunci când a spus că nu aceea a fost forma pentru abuzul în serviciu şi că nu a exclus terţi din textul acelei reglementări. A minţit atunci când a spus că nu ştia de protocolul din decembrie 2016 i s-a demonstrat cu acte că ştia de acel protocol. A fost criticat de mai multe ori de Consiliul Superior al Magistraturii pentru declaraţiile iresponsabile pe care le-a făcut la adresa justiţiei”, a declarat deputatul Stelian Ion.

În opinia sa, aceste lucruri trebuie discutate şi în Parlament.

„Ministrul Tudorel Toader este un pericol la adresa statului de drept şi a activităţii normale a justiţiei şi ca atare se impune demisia urgentă a acestuia”, a punctat deputatul.

Stelian Ion a adăugat că nu a discutat cu alte formaţiuni politice despre moţiunea simplă, ci doar în partid.

Potrivit unui comunicat de presă al USR remis AGERPRES, Tudorel Toader a devenit un instrument obedient al lui Tăriceanu şi Dragnea şi pune în pericol stabilitatea şi independenţa sistemului de Justiţie.

„Prin declanşarea procedurii de revocare a procurorului general Augustin Lazăr, Tudorel Toader vrea să oprească ancheta Parchetului General asupra represiunii din 10 august şi să îngroape adevărul cu privire la responsabilitatea politică pentru gazarea, lovirea şi rănirea protestatarilor paşnici. Altfel nu se explică de ce ministrul Justiţiei, deşi ştia de protocoalele dintre SRI şi Parchetul General, le foloseşte de abia acum ca temei pentru aşa-zisa evaluare a activităţii procurorului general. Explicaţia oferită azi de Tudorel Toader este ridicolă: că erau secrete până au vorbit Liviu Dragnea şi Darius Vâlcov despre ele! Din nou, ministrul Justiţiei minte pentru a servi intereselor PSD-ALDE!”, se arată în comunicat.

USR susţine că „toate diplomele şi distincţiile profesionale nu mai valorează nimic şi nu compensează lipsa de caracter şi reaua intenţie a celui mai detestabil ministru al Justiţiei de la miniştrii din timpul dictaturii comuniste încoace”.

Potrivit sursei citate, mai mulţi reprezentanţi ai USR au vrut să participe marţi la conferinţa de presă a ministrului Justiţiei pentru a cere demisia lui Tudorel Toader, dar aceştia susţin că Toader „a dat ordin să nu fie lăsaţi să intre în clădire”.

USR cere demisia ministrului Agriculturii

Uniunea Salvaţi România (USR) cere demisia ministrului Agriculturii, Petre Daea, pentru „incompetenţa sau nepăsarea” de care dă dovadă în gestionarea crizei declanşate de gripa porcină africană.

Potrivit unui comunicat de presă remis marţi AGERPRES, USR reclamă absenţa unor campanii de informare adecvată în rândul populaţiei cu privire la acest virus.

USR susţine că este inacceptabil ca Guvernul şi Ministerul Agriculturii să arate constant incapacitatea de a stopa extinderea focarelor de pestă porcină africană.

„Autorităţile române au avut la dispoziţie toate instrumentele şi mecanismele conferite de lege, dar şi exemple de bune practici, pe care le-ar fi putut utiliza pentru managementul situaţiei şi păstrarea sub control a PPA şi evitarea răspândirii în mod atât de fulgerător a bolii. Ministerul Agriculturii avea datoria de a informa încă de la bun început, încă din faza apariţiei şi confirmării bolii la graniţă, a tuturor factorilor de decizie din administraţie în legătură cu măsurile care trebuie luate şi convocarea de către ANSVSA a Comandamentului Naţional pentru Combaterea Bolilor. Pentru că nu s-au făcut, astăzi, fermierii români au pagube de milioane de euro”, afirmă senatorul USR George Marussi, citat în comunicat.

USR consideră că neclarităţile privind dosarele de despăgubire pentru fermierii şi ţăranii ai căror porci au fost sau urmează să fie sacrificaţi sunt intolerabile.

„Declaraţiile haotice ale ministrului Daea referitoare la absenţa experţilor naţionali sau internaţionali pe acest subiect nu fac decât să sublinieze faptul că ministrul nu are situaţia sub control. USR solicită demisia ministrului Daea, deoarece nu are competenţa de a conduce un minister şi nici expertiza necesară pentru a ţine sub control o astfel de situaţie de criză. Avem încredere că ministrul Daea îşi va da demisia şi va recunoaşte că este depăşit de situaţie”, arată USR.