USR cere Guvernului să scadă de urgenţă TVA la energia electrică şi carburanţi

USR trage un semnal de alarmă, în contextul noilor recorduri negative ale inflaţiei (13,8%) şi ale indicelui ROBOR (5,37%) atinse în luna aprilie. Preşedintele interimar al USR Cătălin Drulă a cerut Guvernului să aplice, în regim de urgenţă, scăderea TVA de la 19% la 5% la carburanţi şi energie.

11 mai 2022, 22:49
USR cere Guvernului să scadă de urgenţă TVA la energia electrică şi carburanţi

USR cere Guvernului să scadă de urgenţă TVA la energia electrică şi carburanţi în contextul noilor recorduri negative ale inflaţiei şi ale indicelui ROBOR.

„Guvernul PSD-PNL-UDMR se hrănește din inflație, în timp ce românii sărăcesc din ce în ce mai mult. Practic, în timp ce românii plătesc prețuri din ce în ce mai mari la energie, la carburanți și la alimente, statul încasează mai mulți bani din TVA”, acuză USR.

Preşedintele interimar al USR Cătălin Drulă susţine ă „inflația este o taxare mascată a tuturor: în loc să ne spună pe faţă că ne taxează, o fac prin această creştere a preţurilor, care face ca fiecare ban pe care îl avem economisit sau pe care îl câştigăm la muncă să valoreze mai puţin”.

Citeşte şi: Analiștii economici anunţă cele mai mari scumpiri din ultimii 20 de ani. Un nou record pentru ROBOR

Potrivit conducerii USR, „soluția corectă pentru a reduce inflația, propusă de USR încă din toamna lui 2021, e scăderea TVA-ului la gaze, energie și carburant”.

Creșterea prețurilor la motorină și benzină se resimte în prețul tuturor produselor, după cum știm cu toții.
Dar Coaliția Sărăciei refuză să accepte soluțiile bune pentru români! Între timp asistăm zilnic la noi recorduri de inflație, ROBOR și scumpiri”, a mai transmis USR.

Citeşte şi: ROBOR, o nouă creştere explozivă după decizia BNR de a majora dobânda cheie

Energia electrică s-a scumpit cu aproape 30% într-o singură lună. Preţul gazelor s-a majorat cu peste 85% în ultimul an

Preţul gazelor naturale au urcat cu 85,27% din aprilie 2021 până aprilie 2022. Faţă de luna anterioară, gazele s-au scumpit în aprilie 2022 cu 26,47%, potrivit INS.

În ultimul an, creşteri mari au fost consemnate, în afară de gaze naturale, la combustibili, 35,69%, la energia termică (22,98%) şi la energia electrică (18,82%).

Citeşte şi: ROBOR, o nouă creştere explozivă după decizia BNR de a majora dobânda cheie

Faţă de luna anterioară, energia electrică s-a scumpit în aprilie 2022 cu 28,65%, iar combustibilii şi energia termică s-au scumpit cu 1,65%.