USR cere suspendarea ajutorului financiar pentru Moldova din cauza modificării sistemului electoral

Uniunea Salvaţi România solicită suspendarea ajutorului financiar al României pentru Republica Moldova din cauza intenţiei Partidului Democrat şi Partidului Socialiştilor de a modifica sistemul electoral care, în opinia USR, ar duce la tranformarea USR într-o dictatură controlată de Vlad Plahotniuc şi de pro-ruşii din PSRM.
Filip Stan
23 iun. 2017, 16:42
USR cere suspendarea ajutorului financiar pentru Moldova din cauza modificării sistemului electoral

”USR solicită oficialilor şi instituţiilor româneşti să nu permită transformarea R. Moldova într-o dictatură controlată de oligarhul Vlad Plahotniuc şi de pro-ruşii din PSRM.  În acest sens, USR reiterează solicitarea cu privire la suspendarea ajutorului financiar pe care România s-a angajat să îl ofere R. Moldova”, transmite Uniunea Salvaţi România

USR aminteşte că, pe 16 iunie, Comisia de la Veneţia şi Biroul pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului al OSCE au făcut publică o listă de recomandări cu privire la iniţiativele de modificare a sistemului electoral votate în parlamentul Republicii Moldova, la 5 mai 2017.

”Cele două instituţii au menţionat că, în contextul actual din R. Moldova,  nu recomandă înlocuirea actualului sistem electoral proporţional cu unul uninominal sau mixt. Există temeri legate de presiuni politice asupra Comisiei electorale centrale, reprezentarea deficitară a diasporei şi a femeilor, influenţa oamenilor de afaceri asupra candidaţilor din circumscripţiile uninominale, pragul electoral ridicat”, precizează sursa citată, conform News.ro.

Partidul Democrat al lui Vlad Plahotniuc şi Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, susţinut de preşedintele Igor Dodon, au anunţat că nu vor renunţa la proiectul de schimbare a legislaţiei electoral, USR susţinând că se impun măsuri mai drastice luate de România.

”Partidul Uniunea Salvaţi România atrage atenţia asupra faptului că înlocuirea sistemului electoral nu corespunde necesităţilor reale ale cetăţenilor R. Moldova care se confruntă cu sărăcia cronică, lipsa reformelor în justiţie şi capturarea instituţiilor statului de către grupul de putere afiliat oligarhului Vlad Plahotniuc. Modificarea sistemului electoral are ca obiectiv menţinerea la putere, după alegerile din 2018, a Partidului Democrat (2-4% în sondaje) şi a lui Vlad Plahotniuc (rating negativ de 98%). În acelaşi timp, aşa-zisa reformă electorală este menită să creeze o concurenţă neloială pentru partidele pro-europene PAS şi PPDA şi să permită ascensiunea electorală a pro-ruşilor din PSRM”, consideră USR.

Comisia de la Veneţia a adoptat, pe 16 iunie, un aviz critic la proiectele de modificare a sistemului de vot din Republica Moldova, privind votul mixt şi uninominal, relatează Unimedia.

În cadrul sesiunii plenare, Consiliul de experţi în dreptul constituţional din Europa, ai Comisiei de la Veneţia, a adoptat avize, care evaluează în mod critic un proiect de lege pentru sistemul electoral al Republicii Moldova pentru alegerea Parlamentului şi  extinderea puterilor prezidenţiale.

Reforma sistemului electoral, a fost propusă şi prezentată spre avizare de către preşedintele Parlamentului Andrian Candu, care a participat la sesiunea plenară pentru un schimb de opinii înainte de adoptarea unui aviz comun de către Comisie şi Veneţia Biroul OSCE pentru Instituţii Democratice şi drepturile Omului (OSCE / BIDDO).

„În urma unor consultări publice ample cu toate părţile interesate relevante, avizul comun a concluzionat că reforma propusă nu poate fi considerată ca fiind adoptată prin consens larg. Se ridică „probleme semnificative”, inclusiv riscul ca membrii Parlamentului, aleşi pe circumscripţii Parlamentului ar putea influenţaţi de interesele de afaceri”, se arată în comunicatul Comisiei de la Veneţia.

Mai mult decât atât, în conformitate cu avizul comun, „responsabilitatea Comisiei Electorale Centrale de a stabili circumscripţii cu mandat unic pentru componenta majoritară se bazează pe criterii vagi care prezintă un risc de influenţă politică asupra acestui aspect al activităţii CEC”.

Alte motive de îngrijorare în avizul includ următoarele: „criterii detaliate şi cuprinzătoare pentru stabilirea circumscripţiilor locuitorilor din Transnistria şi pentru cetăţeni din străinătate nu sunt stipulate, iar modificările propuse sunt puţin probabil pentru a spori reprezentarea femeilor şi a minorităţilor în Parlament, şi nu introduse măsuri suplimentare pentru a rezolva acest lucru”.

În ceea ce priveşte propunerea de modificare a articolului 85 din Constituţia Republicii Moldova, care ar oferi competenţele suplimentare Preşedintelui, pentru a putea dizolvarea Parlamentului, avizul Comisiei de la Veneţia a constatat că aceasta ar putea oferi preşedintelui o putere executivă excesivă, care ar putea fi utilizată drept un instrument de „politică de partid” în cadrul regimului parlamentar actual.

 

DailyBusiness
Pensii 2025. Cu cât vor scădea pensiile de peste 3000 de lei, de la 1 august, după taxarea CASS
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Irina Columbeanu a spus tot despre iubitul francez! „Sunt deschisă!“
Fanatik.ro
Bărbatul care a lovit o femeie de faţă cu fiica ei rupe tăcerea: „M-a lovit și m-a mușcat!” Scandalul din parc explodează la Cluj. Exclusiv
Capital.ro
Decizie fără precedent pentru cei care au cont la bancă. Se dau banii înapoi. Taxele au fost declarate ilegale
Playtech.ro
Anunț oficial de la PPC România. Cât vor plăti clienții acum pentru energia electrică
DailyBusiness
Gigi Becali, afectat de măsurile de austeritate anunțate de Guvernul Bolojan. Ce pensie va avea de la 1 august
Adevarul
Momentul în care un tânăr de 18 ani vandalizează un semafor pietonal în Pitești
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Inflația accelerează: Românii, tot mai afectați de valul scumpirilor
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Incident șocant la o nuntă din Vâlcea: O mireasă a fost bătută de mire în mijlocul petrecerii, pentru că a supărat-o pe soacră
Cancan.ro
Milionarul Mihai Bizu, care a încercat să-și înece soția în jacuzzi, și-a primit SENTINȚA! Cât va sta în spatele gratiilor
Playsport.ro
Dacă routerul WiFi are port USB, atunci ai o comoară. Iată cum îl transformi într-un...
Capital.ro
Elena Udrea, răzbunată?! Ce se întâmpla, de fapt, după gratii. Abia acum se află adevărul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
Infern după inundațiile din Texas: crește bilanțul la 82 de morți. Mai multe fete din tabăra de vară, încă dispărute
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Amendă fără precedent pentru românii care stau la bloc!
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Satul care a devenit „capitala trandafirilor” din România