USR, după decizia CCR privind pensiile speciale: „Pensionarii speciali îi sfidează în continuare pe cei care încasează pensii proporţional cu contribuţia plătită”

Curtea Constituţională a României a luat o hotărâre cu privire la sesizările Avocatului Poporului şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) în legătură cu Legea privind noul sistem de impozitare a pensiilor de serviciu, care prevede impozitarea cu 85% a pensiilor care depăşesc suma de peste 7.000 lei, aceasta fiind declarată neconstituţională.

15 dec. 2020, 19:37
USR, după decizia CCR privind pensiile speciale: „Pensionarii speciali îi sfidează în continuare pe cei care încasează pensii proporţional cu contribuţia plătită”

USR a postat marţi, după decizia Curţii Constituţionale, un mesaj pe Facebook prin care susţine că a avertizat încă din iunie asupra faptului că legea, în forma propusă de PSD, va fi atacată la CCR şi va vi declarată neconstituţională.

CCR a amânat de mai multe ori luarea unei decizii în acest caz. Pe 17 iunie, Camera Deputaţilor a votat modificarea şi completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal, care are ca obiect de reglementare instituirea unei taxe pe veniturile şi indemnizaţiile pentru limită de vârstă.

„Decizia de astăzi a Curții Constituționale pe proiectul de lege privind impozitarea pensiilor speciale, decizie venită la capătul a patru amânări, face ca pensiile speciale de 60-70.000 de lei pe lună să nu dispară. Cel puțin încă un timp de acum înainte.

Decizia de astăzi face ca pensionari „speciali” precum Valer Dorneanu, Mona Pivniceru și alții asemenea să-și încaseze liniștiți, în continuare, pensiile speciale de sute de ori mai mari decât cele ale românilor de rând.”, se arată în mesajul USR.

USR susţine că a atenţionat în parlament asupra neconstituţionalităţii legii

„Așteptăm motivarea CCR, dar reamintim că parlamentarii USR au avertizat, înainte de votul final din Parlament, că există un risc major ca proiectul de lege privind impozitarea pensiilor speciale să fie, în forma convenită de PSD și PNL, neconstituțional.

Au avertizat și în ședința din 17 iunie, când a fost adoptat proiectul agreat de PSD și PNL și a fost ferecat în sertarele Parlamentului proiectul USR pe aceeași temă.

Au avertizat și în ședința din 18 iunie, când PSD și PNL au insistat ca prevederile să fie revotate în ședința comună a celor două Camere.
Dincolo de aceste „detalii”, rămân câteva realități dure: 1. pensionarii speciali îi sfidează în continuare pe cei care încasează pensii proporțional cu contribuția plătită; 2. pensiile speciale, unele dintre ele uriașe, sărăcesc anual bugetul de stat de peste 10 miliarde de lei.”, se arată în încheierea postării partidului lui Barna.

Citeşte şi: Pensii 2021. Impozitarea pensiilor speciale, neconstituțională. Decizia luată de CCR