USR PLUS cere CCR să dezbată mai repede sesizarea Guvernului pe moţiune de cenzură iniţiată de USR PLUS şi AUR

USR PLUS a adresat preşedintelui Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, o solicitare oficială de preschimbare a termenului stabilit pentru dezbaterea sesizării privind moţiunea de cenzură depusă de USR PLUS, astfel încât o decizie să fie luată rapid.

20 sept. 2021, 14:11
USR PLUS cere CCR să dezbată mai repede sesizarea Guvernului pe moţiune de cenzură iniţiată de USR PLUS şi AUR

Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a anunţat că a cerut CCR să preschimbe termenul stabilit pentru dezbaterea sesizării privind moţiunea de cenzură depusă de USR PLUS, subliniind că amânarea dezbaterii moţiunii de cenzură ar însemna „golirea de conţinut” a acestui instrument juridic.

„Am cerut CCR să devanseze termenul pentru soluţionarea cererii înaintate de Guvern privind conflictul juridic de natură constituţională între Parlament şi Guvern şi sper să dea curs solicitării mele pentru că este un subiect foarte important”, a declarat Anca Dragu, la Senat.

Citeşte şi: Cum vrea PSD să dea jos Guvernul Cîțu. Anunțul făcut de social-democrați: ”Atunci vom depune moțiune de cenzură”

Ea a precizat că, potrivit Constituţiei, moţiunea de cenzură trebuie dezbătută şi supusă votului după trei zile de la citire, fiind un drept de control al Parlamentului asupra Guvernului, iar amânarea ar însemna „golirea de conţinut a acestui instrument juridic”.

„Din păcate, BPR, prin majoritatea formată PNL – PSD, a votat această dezbatere după decizia CCR”, a adăugat Dragu.

Moţiunea de cenzură intitulată „Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi! Florin Cîţu trebuie să plece!” a fost înregistrată pe 3 septembrie la cabinetele preşedinţilor celor două Camere şi citită pe 9 septembrie în plenul reunit al Parlamentului.

Prim-ministrul Florin Cîţu a depus la Curtea Constituţională o sesizare cu privire la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Guvern.

Curtea Constituţională a României urmează să discute pe 28 septembrie sesizarea privind existenţa unui conflict juridic dintre Parlament şi Guvern pe tema moţiunii de cenzură a USR PLUS şi AUR.

PSD va depune moţiune de cenzură dacă cea iniţiată de USR PLUS este declarată neconstituţională

PSD va depune propria moţiune de cenzură în cazul în care CCR va da dreptate Guvernului în privinţa moţiunii depuse de USR PLUS şi AUR şi o va declara neconstituţională, a anunţat, luni, purtătorul de cuvânt al partidului, Radu Oprea.

Citeşte şi: Sondaj CURS septembrie 2021: Românii nu vor alegeri anticipate. Dacă moţiunea AUR USR PLUS trece, Florin Cîţu va fi demis

„Imediat ce Curtea Constituţională se va pronunţa cu privire la moţiunea de cenzură, există două posibilităţi: CCR o poate declara neconstituţională şi atunci vom depune noi, cei de la PSD, imediat, în Parlament, moţiunea de cenzură, vom invita celelalte formaţiuni politice să o semneze şi să vină să o voteze alături de noi. A doua variantă – să fie declarată constituţională şi atunci când va ajunge la vot în Parlament PSD va vota această moţiune”, a declarat Radu Oprea, într-o conferinţă de presă, la finalul şedinţei Biroului Permanent Naţional al PSD.

Oprea a adăugat că PSD va sprijini demersurile în Birourile permanente reunite ca moţiunea de cenzură depusă de USR PLUS şi AUR să ajungă în plen, la vot, dacă CCR o va declara constituţională.