USR-PLUS: NU vom accepta ca PNL să ia toate pozițiile importante: „PML nu e pom de Crăciun”

Reprezentanţii PNL, USR PLUS şi UDMR care au participat la negocierile de la Vila Lac au început să plece, duminică, după numai două ore de discuţii. Urmează arbitrajul lui Klaus Iohannis la Cotroceni.

13 dec. 2020, 17:10
USR-PLUS: NU vom accepta ca PNL să ia toate pozițiile importante: „PML nu e pom de Crăciun”

USR-PLUS nu renunţă la obţinerea a cel puţin o funcţie-cheie în stat. Negocierile pentru formarea noului Guvern au intrat pe linie moartă după două zile de negocieri intense. Partidele de dreapta nu reușesc să se înțeleagă pentru funcțiile cheie. PNL dorește şefia Guvernului şi cea a Camerei Deputaţilor, posturi râvnite și de USR-PLUS, iar asta stârnește nemulțumiri. Rareş-Tudor Pop, deputat USR-PLUS de București, susține că USR-PLUS face guvern „împreună” cu PNL, nu în jurul PNL.

Negocierile PNL, USR-PLUS şi UDMR- BLOCAJ total după două ore, Iohannis decide luni

„Facem guvern împreună cu PNL, nu în jurul PNL, că PNL nu e pom de Crăciun și nici noi nu suntem pe post de globuri.

Noi am primit mandat de la oameni pentru a guverna într-o majoritate de centru dreapta reformatoare, nu pentru a face figurație pe lângă Ludovic Orban. Și vom respecta acest mandat.

Din păcate, PNL a venit la discuții și a zis așa: noi avem deja premierul și președintele Camerei Deputaților, hai să înceapă negocierea!

Cu o astfel de atitudine la adresa celor care ar trebui să-ți fie parteneri nu îți găsești aliați pentru o majoritate.

Votul din 6 decembrie obligă partidele de centru dreapta la parteneriat, mai ales în condițiile unui PSD încă puternic. Acesta este mandatul dat de votanții dreptei. Dacă voiau guvernare PNL cu sateliți care să facă figurație, votau covârșitor PNL. Însă aproape jumătate dintre ei au votat USR-PLUS și UDMR.

Însă PNL vrea pozițiile cheie în executiv și legislativ, pentru a controla și guvernul și majoritatea parlamentară, iar celelalte partide doar să-i asigure majoritatea. A luat 25% la alegeri și are pretenții de partid cu 45%. Nu vom accepta ca PNL să aibă toate pozițiile de decizie, iar noi doar să executăm”, a spus deputatul USR-PLUS Rareș-Tudor Pop pe pagina sa de Facebook.

Negocierile între PNL, USR-PLUS şi UDMR pentru formarea unei majorităţi parlamentare şi a noului Guvern au fost sistate, duminică, după numai două ore. Formaţiunile politice nu au ajuns la un acord, iar Alianţa USR PLUS a anunţat delegaţia care va participa la consultările de la Cotroceni şi se pare că-l va propune premier pe Dacian Cioloş.

Delegaţia care va reprezenta Partidul Naţional Liberal la consultările de luni de la Cotroceni va fi condusă de preşedintele partidului, Ludovic Orban. Vor mai lua parte la discuţii premierul susţinut de liberali, Florin Cîţu, vicepremierul Raluca Turcan, Rareş Bogdan, Iulian Dumitrescu şi Robert Sighiartău. Senatorul PNL Alina Gorghiu a scris pe Facebook că anul 2021 va fi ”cu linişte politică, cu reforme, cu dialog”. La rândul lor, reprezentanţii UDMR au precizat că discuţiile s-au blocat la numele premierului.