USR pune presiune pe PNL pentru refacerea coaliţiei. „Ar fi o mare minciună să vedem că se duc acum spre PSD”

Ionuţ Moşteanu, purtătorul de cuvânt al USR, a declarat, marţi, că aşteaptă ca liberalii să înceapă negocierile pentru refacerea coaliţiei şi nu vor recurge la o înţelegere cu PSD deoarece acest lucru "ar fi o mare minciună".

02 nov. 2021, 10:32
USR pune presiune pe PNL pentru refacerea coaliţiei. „Ar fi o mare minciună să vedem că se duc acum spre PSD”

USR pune presiune pe PNL pentru refacerea coaliţiei. Deputatul Ionuţ Moşteanu, purtătorul de cuvânt al Uniunii Salvaţi România, a precizat că partidul pe care-l reprezintă doreşte refacerea coaliţiei de guvernare pentru că „cea mai bună soluţie pentru români pentru a fructifica oportunităţile care sunt în PNRR”.

„O coaliţie de centru-dreapta ar fi o garanţie a acestor reforme. Dincolo de asta, PNL trebuie să decidă. Au doar două variante mari şi late pe care aritmetica parlamentară le permite: ori cu PSD, ori cu USR.

Ei trebuie să decidă şi trebuie să decidă repede. Stă toată ţara de două luni de zile după PNL, după meciurile lor interne şi asta nu ajută pe nimeni. Avem nevoie de o decizie a lor”, a declarat Ionuţ Moşteanu (USR).

Citeşte şi: Se strâng rândurile pentru PNL. PSD vrea postul de premier în coaliția cu liberalii pentru formarea Guvernului – SURSE

Întrebat dacă conducerea USR este dispusă să poarte negocieri pentru refacerea coaliţiei, Moşteanu a explicat că nu a existat „nicio decizie” din partea liberalilor în acest sens.

„Până acum nu a fost nicio negociere, nicio discuţie de refacere a coaliţiei. Nicolae Ciucă venind la USR şi spunând: da, daţi-mi voturile pentru Guvern minoritar pentru că ăsta este mandatul meu de la partid. Nu a fost nicio declaraţie, nicio decizie a PNL că vor refacerea coaliţiei, că vor să formeze o majoritate, aşa cum e sănătos şi normal într-o democraţie pentru a susţine un Guvern.

Dacă vor asta şi anunţă lucrul ăsta, trebuie să vadă: ori cu USR, ori cu PSD. Abia în momentul acela vor începe negocierile. Până acum nu au fost negocieri pentru că PNL nu a vrut aceste negocieri”, a precizat Moşteanu.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al USR a afirmat că este opţiunea PNl dacă va ajunge la o înţelegere cu PSD, catalogând acest lucru drept o „mare minciună”.

„E opţiunea PNL. Ştiu că PNL a venit în faţa românilor acum un an de zile în alegerile parlamentare şi a spus: daţi-ne votul ca să vă scăpăm de PSD. Klaus Iohannis a spus: daţi votul PNL ca să vă scăpăm de PSD.

Ar fi o mare minciună să vedem că se duc acum spre PSD. Am văzut aseară ceva declaraţii şi ale unor lideri PNL şi ale unor lideri PSD care păreau că s-au înţeles din nou. E opţiunea dânşilor. Noi avem deschidere, disponibilitate de a reface această coaliţie de centru-dreapta.

S-a vorbit de acele voturi ale lui Ludovic Orban. Ludovic Orban a anunţat în toate declaraţiile publice să susţine refacerea coaliţiei de centru-dreapta, deci mă aştept ca el şi cei de lângă el să voteze un Guvern PNl – USR – UDMR.

USR pune presiune pe PNL pentru refacerea coaliţiei. Ce condiţii avansează

„Sunt nişte linii foarte mari la care ţinem: un calendar foarte clar şi asumat de reforme, o discuţie pe bugetul de la anul să vedem unde punem banii de care România are cel mai mult, în ce sectoare şi e nevoie de discuţia asta. E nevoie de o discuţie despre cum funcţionează coaliţia şi cum se iau deciziile în coaliţie pentru că asta a fost o problemă şi pare că unii nu au înţeles nici până acum cum ar trebui să funcţioneze o coaliţie”, a conchis Moşteanu.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu ia în calcul negocieri cu PNL. „Nu am nicio certitudine. Nu sunt Nostradadus. PSD îşi asumă şi în această criză să intre la guvernare”