USR, scrisoare deschisă pentru Guvern pe tema energiei termice din România. Avem documentul

Criza generată de problema energiei termice ridică un semn de îngrijorare unui grup de politicieni. Astfel, mai mulți parlamentari USR, alături de doi deputați PNL și unul care face parte din minoritățile naționale vin cu o atenționare.

28 oct. 2021, 16:18
USR, scrisoare deschisă pentru Guvern pe tema energiei termice din România. Avem documentul

USR, scrisoare deschisă pentru Guvern. Aceștia au adresat o scrisoare Guvernului și premierului prin care cer măsuri urgente necesare pentru asigurarea serviciului public de termoficare pe durata iernii, în 27 de municipii din țară care folosesc sisteme de încălzire centralizată.

USR, scrisoare deschisă pentru Guvern pe tema energiei termice din România. Avem documentul

Potrivit comunicatului USR, inițiatorii explică faptul că multe din companiile de termoficare din România sunt în colaps financiar determinat, în mare parte, de creşterea accelerată a preţului la gaze naturale în ultimele luni şi lipsei de investiţii majore în modernizarea instalaţiilor, în anii precedenţi. Ei spun că în lipsa unor măsuri de ajutor din partea Guvernului, există riscul ca locuitorii oraşelor să rămână fără căladură şi apă caldă în locuinţe, creşe, grădiniţe, şcoli, spitale, etc.

Aceștia propun două soluţii pentru rezolvarea crizei actuale, astfel încât oamenii să poată trece cu bine prin iarnă:

– Acordarea unei subvenţii pentru operatorii de agent termic din oraşele care folosesc un sistem de încălzire centralizat, astfel încât acest serviciu să poată fi livrat în continuare cetăţenilor;

– Acordarea unor cantităţi de combustibil primar (gaze naturale) şi/sau alternativ (cărbune, păcură) din rezervele strategice ale statului care să ajute operatorii de termoficare să îşi continue activitatea pe perioada iernii.

În finalul scrisorii, cei 17 deputaţi şi senatori îşi exprimă speranţa că guvernul va lua de urgenţă măsurile necesare în vederea soluţionării problemei asigurării combustibilului necesar încălzirii în cele 27 de oraşe, potrivit sursei citate.

Întregul document este redat în acest link.

Pe de altă parte, încă se poartă negocieri pentru refacerea coaliției de guvernare PNL-USR-UDMR, deşi liberalii au pus o condiţie dură pentru USR. Nicolae Ciucă trebuie să anunţe guvernul până sâmbătă seară. Deciziile finale se iau vineri, în Biroul Naţional Executiv al PNL.

„Nu știu dacă o să am astăzi o întâlnire cu președintele. Mandatul nostru nu s-a flexibilizat, e vorba de susținerea unui guvern minoritar. Eu revin la ce am propus când l-am propus pe domnul Ciucă. PNL a arătat că înțelege prin ce trece România, a făcut o concesie. Cei de la PSD au spus clar că nu vor să vină la guvernare. Mie îmi este clar acum că doar PNL înțelege prin ce trece România, celelalte partide doar fac declarații. PSD nu vrea să intre la guvernare, vrea să intre la guvernare, mai apoi vrea guvern de tehnocrați. Eu văd mesaje negative legate de mine pe paginile USR. A ieșit de la guvernare, acum vrea să revină, cine mai înțelege. O să fie gata lista de miniștri până sâmbătă. „, a declarat Cîțu înaintea şedinţei PNL.

Citește și: SONDAJ AVANGARDE: Iohannis şi Cîţu şi-au înjumătăţit cota de încredere în ultima lună, AUR depăşeşte USR şi se apropie de PNL în intenţia de vot