USR taie banii organizatorilor de evenimente culturale. Dan Bittman: „Nu stiu când o să mai cânte Holograf. Am senzația că mai apucăm abia prin 2027”

Dan Bittman se declară revoltat de faptul că USR a anunțat că taie banii organizatorilor de evenimente culturale, artistul considerând că segementul cultural independent este total ignorat de politicieni.

11 mai 2021, 18:57
USR taie banii organizatorilor de evenimente culturale. Dan Bittman: „Nu stiu când o să mai cânte Holograf. Am senzația că mai apucăm abia prin 2027”

USR a anunțat că taie banii organizatorilor de evenimente culturale, iar acest fapt va afecta într-o manieră extrem de gravă desfășurarea concertelor și spectacolelor, după un an de pandemie, în care  aceste activități au fost sistate.

Dan Bittman și-a exprimat dezamăgirea față de măsura USR. Totuși, artistul consideră că este o situație previzibilă, având în vedere maniera defectuoasă în care politicienii au gestionat sectorul cultural independent în timpul pandemiei.

„Nu știu când să mai cânte Holograf. Am senzația că mai apucăm abia prin 2026-2027. Importanța care se dă acestui segment nu prea mai există, iar eu nu pot decât să-mi exprim mâhnirea, am spus-o de la început, atunci când s-a vorbit despre această schemă de într-ajutorare unde trebuia să fie ajutate în primul rând firmele care organizau spectacole nu și artiștii, apoi și-au dat seama că au exagerat puțin și că trebuia să fie ajutați și artiștii. Le-am spus de pe atunci că nu se va întâmpla nimic, și așa a și fost”, a declarat Dan Bittman pentru România TV.

USR taie banii organizatorilor de evenimente culturale: „Mulți dintre noi nu am primit niciun ajutor”

Bittman subliniază că artiștii angajați în instituțiile de stat au fost plătiți integral, însă artiștii liberi profesioniști au avut cel mai mult de suferit din cauza lipsei oricărui venit.

„Sunt artiști care sunt angajați în diferite insituții de stat opere, filamornici, teatre, care, din ceea ce știu eu, și-au primit integral salariile. Aici statul s-a ocupat de acest sector. Ceilalți care nu au alte contracte de muncă și care nu plătesc CAS-ul și alte dări, li s-a acordat un ajutor de 4.000 de lei, din care trebuie să dea înapoi jumătate din sumă, care reprezintă valoarea taxelor. A treia categorie din care fac și eu parte sunt artișții liberi profesioniști, iar mulți dintre noi nu am primit absolut niciun ajutor”, a mai adăugat Dan Bittman.