USR vine cu o inițiativă legislativă pentru asigurarea transportului gratuit al elevilor care studiază în alte localități decât cele de domiciliu

Parlamentarii USR au depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de decontare a transportului pentru elevi.

27 nov. 2022, 14:07
USR vine cu o inițiativă legislativă pentru asigurarea transportului gratuit al elevilor care studiază în alte localități decât cele de domiciliu

Potrivit parlamentarilor USR, noua inițiativă legislativă are ca scop descentralizarea și simplificarea procedurilor de decontare a transportului pentru elevi. Astfel, autoritățile locale trebuie să asigure gratuitatea în mijloacele de transport pentru elevi, ulterior recuperând sumele alocate de la Guvern.

„Ne-am săturat de bătaia de joc la adresa elevilor. Trebuie să le fie asigurat dreptul la educaţie, deci transportul către şcoală trebuie să fie gratuit şi sigur. De ani de zile, elevii sunt minţiţi, iar instituţiile îşi pasează unele altora cartoful cald. Aşa cum au solicitat elevii în nenumărate rânduri, întregul cost al transportului trebuie acoperit de către stat. Iniţiativa legislativă a fost depusă în urma sugestiilor venite de la mai multe organizaţii de elevi şi a fost dezbătută cu reprezentanţii acestora”, a declarat senatorul USR Irineu Dărău, într-un comunicat de presă.

Legea nr. 226/2020 a creat cadrul pentru asigurarea transportului gratuit al elevilor la servicii publice pentru toate tipurile de transport, inclusiv cel județean, pe tot parcursul anului.

Citește și: Protestul USR față de guvernare, un fiasco. La acțiune au participat doar câțiva lideri ai partidului

„Legea prevedea posibilitatea de decontare a cheltuielilor cu transportul de interes public desfăşurat în alte condiţii decât sub forma unui serviciu public, dar după mai puţin de un an, Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă nr. 50/2021, care a limitat decontarea doar la perioada cursurilor şi a introdus o serie de plafoane pentru decontare, plafoane care nu au acoperit nici jumătate din costurile reale de transport şi au creat confuzie în implementare la nivel local. Recent, Guvernul a adoptat  o nouă Ordonanţă de Urgenţă, similară OUG nr. 50/2021, care nu garantează gratuitatea transportului în situaţia în care acesta nu poate fi asigurat prin servicii publice, introducând noi plafoane pentru asigurarea unei sume forfetare”, a mai transmis USR, duminică.

Senatorul USR Silvia Dinică a explicat că elevii nu beneficiază de transport gratuit spre școală deoarece legislația nu le asigură cu adevărat acest drept.

Citește și: USR îl acuză de plagiat pe ministrul Lucian Bode pentru a bloca intrarea României în Schengen

„Proiectul de lege pe care l-am depus alături de colegii mei corectează o problemă gravă a elevilor, întreţinută timp de ani de zile printr-o serie de legi proaste. Din acest motiv dorim ca proiectul să fie dezbătut şi votat de plen în procedură de urgenţă. Elevii îşi aşteaptă dreptul de a ajunge în mod gratuit şi sigur în clase, deja de 9 ani de zile. Mă aştept ca parlamentarii să vadă utilitatea proiectului propus de USR şi să îl voteze cât mai repede”, explică senatorul.

Peoiectul legislativ depus de USR creează toate premisele de care sunt nevoie pentru a asigura transportul elevilor, prin garantarea finanțării necesare și simplificarea acestui procedeu.